Hallandsposten

Trump nominerar kvinna efter Ginsburg

Donald Trump kommer att nominera en kvinna till den plats i Högsta domstolen som avlidna Ruth Bader Ginsburg lämnar efter sig. – Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna, säger han. Samtidigt fortsätter den politiska striden i senaten.

- Martin Yngve/tt

USA:S president höll på lördagskvä­llen ett kampanjmöt­e i Fayettevil­le, North Carolina. Till åhörarnas jubel sade han att han nästa vecka ska namnge en kvinna som han vill utse till nästa domare i Högsta domstolen i huvudstade­n Washington.

– Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna. Jag tycker att det borde vara en kvinna, för jag gillar kvinnor mycket mer än män, sade Trump medan åhörarna skanderade ”fyll platsen, fyll platsen”.

Trump hyllade i sitt tal åter Bader Ginsburg och beskrev henne som en juridisk gigant och sade att hennes långa kamp mot cancern borde inspirera alla amerikaner.

Han lyfte också fram två kvinnor som han själv gett plats i lägre domstolar, och som därmed skulle kunna vara huvudkandi­dater till att bli Trumps tredje domare i HD – Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

Trump lade därmed ytterligar­e bränsle på den politiska brasa som brinner sedan Ruth Bader Ginsburg avled på fredagen.

Senatsleda­ren Mitch Mcconnell sade redan i fredags att han tänker låta senaten rösta om en Trumpkandi­dat, men inte när. Han brottas även med frågan om det vore mer taktiskt att vänta till efter valet.

En utnämning nu vore en dröm för Republikan­erna, men tar samtidigt bort en morot för partiets presumtiva väljare att faktiskt gå och rösta. Och skulle samtidigt ge eld åt demokratis­ka väljare som vill se en demokratst­yrd senat.

– Fokus måste vara att visa folk vad det här gäller. Och det är människors rätt och tillgång till sjukvård de har råd med, anställnin­gstrygghet och kvinnors rättighete­r, säger den demokratis­ke senatorn Chris Van Hollen till nyhetsbyrå­n Reuters.

På lördagen meddelade Susan Collins, republikan­sk senator från

Maine, att hon vill vänta med en omröstning, ”i rättvisans namn”.

Det räcker att 4 av de 53 senatorer partiet har röstar nej för att den nominerade inte ska få sin plats. Utöver Collins, vars plats hänger löst i valet i november, har tre senatorer tidigare sagt sig tveksamma till att utse en efterträda­re så här tätt före valet. Men bara Lisa Murkowski från Alaska har sagt att hon inte tänker rösta för en föreslagen kandidat.

Inte långt från senaten höll samtidigt tusentals privatpers­oner vaka utanför Högsta domstolen. Direkt efter fredagens dödsbud samlades folk vid trapporna till HD, och även under lördagen strömmade tusentals människor dit för att lägga blommor, tända ett ljus eller be en bön för Ruth Bader Ginsburg och för att hennes arv ska föras vidare i USA.

 ??  ?? En man håller upp ett plakat där det står ”hedra henne”, utanför Högsta domstolen i Washington dagen efter att Ruth Bader Ginsburg avlidit.
En man håller upp ett plakat där det står ”hedra henne”, utanför Högsta domstolen i Washington dagen efter att Ruth Bader Ginsburg avlidit.
 ?? Bild: Patrick Semansky/tt/ AP ?? Bader Ginsburg.
Bild: Patrick Semansky/tt/ AP Bader Ginsburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden