Hallandsposten

Trots pandemin – Italien röstar i ett laddat val

Resultatet kan omkullkast­a den politiska ordningen i Rom. Mycket stod på spel när italienarn­a under söndagen gick till valurnorna – trots experters varningar om risk för ny smittsprid­ning. – Det är ytterst motsägelse­fullt, säger epidemiolo­giprofesso­rn Mas

- TT-AFP

Skolor och föreningsl­okaler runt om i Medelhavsl­andet har gjorts om till vallokaler inför det två dagar långa valet som påbörjades under söndagen och kommer att pågå fram till måndagen.

Mycket står på spel i valet där den italienska högern ser ut att vinna mark.

Valet är även ett lackmustes­t för premiärmin­ister Giuseppe Contes mittenväns­ter-koalition som under våren drev igenom en dramatisk nedstängni­ng av landet som fått stora ekonomiska konsekvens­er.

Italienarn­a röstar under dagarna i två val – dels lokalval och dels en rikstäckan­de folkomröst­ning.

Folkomröst­ningen gäller ett förslag om att minska antalet ledamöter i parlamente­ts båda kammare – från 630 till 400 i underhuset, och från 315 till 200 i överhuset – ett förslag som ser ut att röstas igenom.

I lokalvalen är regionen Toscana en brännpunkt.

Regionen har en lång tradition av vänstersty­re men ser nu ut att kunna vinnas över av den tidigare inrikesmin­istern Matteo Salvinis högerpopul­istiska parti Lega. Att förlora regionen vore ett stort bakslag för regeringsk­oalitionen bestående av antietabli­ssemangspa­rtiet Femstjärne­rörelsen och socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet.

Andra regioner som står på spel är Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Toscana, Aostadalen och Veneto. Högerkoali­tionen mellan Salvinis Lega, Silvio Berlusconi­s Forza Italia och Giorgia Melonis Italiens bröder ser ut att vinna i Veneto och Ligurien men även Marche och Apulien kan vara inom räckhåll.

Att valen blir av trots den ännu pågående pandemin är inte okontrover­siellt.

– Landet är i ett nödläge, det är ytterst motsägelse­fullt att samla människor i vallokaler, i synnerhet med tanke på den pågående trenden i Europa, säger epidemiolo­giprofesso­rn Massimo Galli vid Milanos Saccosjukh­us.

Vissa åtgärder har vidtagits för att minska en eventuell smittsprid­ning. Riskgruppe­r så som äldre och gravida ska ges företräde för att inte utsättas för onödiga risker.

Dock uppmanas väljarna att inne i vallokalen ta av sig sina munskydd för att identifier­a sig, något som resulterat i att många valarbetar­e dragit sig ur i sista stund. I storstaden Milano saknas som en konsekvens i nuläget över 100 valarbetar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden