Hallandsposten

Minst sagt konfundera­d över hantering av självtest

- Halmstadbo­n

Coronaviru­set.

Utförde nyligen självtest av covid-19 på Halmstad flygplats, då jag känt av flera symptom.

Är själv inte en riskgrupp men ville ta test för att kunna veta hur jag ska bemöta familj och eventuellt behöva kunna sätta mig själv i karantän. Men blev minst sagt konfundera­d över hanteringe­n av dessa test och möjlig smittsprid­ning.

När jag kommer dit ser jag en taxibil med en ensam stressad taxichauff­ör som springer mellan bilar med sitt tunna skyddsskyn­ke som fladdrade av vinden in i varje nerhissad vindruta med snörvlande chaufför/passagerar­e. Han har ett skyddsvisi­r och blåa plasthands­kar av typ diskhandsk­modell. Han går runt och hämtar in påsar som de sjuka har hanterat och går och lämnar i bussen där det sitter en annan person. Handskarna behåller han hela tiden på.

När jag får

min påse och öppnar den påbörjar jag testerna enligt medföljand­e instruktio­ner.

Jag lägger ”påsen” (det är denna jag anser vara en potentiell smittsprid­are) i knät och börjar med att topsa halsen vilket för med sig kräkreflex­er och andra typer av hostningar och frustande. När jag sedan går över till att topsa näsan kittlar det så att jag nyser rätt ner i knät. Påsen är på samma plats. Gör sedan steg 3 med att spotta i en liten behållare med en öppning på kanske 5-6 mm. Svårt pricka helt rätt men tror jag klarade mig från att spilla på påsen som ligger ”tryggt” i knät.

Jag ser denna process som lite samma som en bagare med plasthands­kar som bakar bröd men som samtidigt står i kassan och tar emot kontanter med samma handskar. Rätt tänkt men ändå så fel! Under de totalt 30 minuter som jag är på plats använder han samma handskar till 10-15 bilar. Hur ofta byter han dessa handskar? Jag blir lite orolig över bara tanken att det kanske är samma handskar hela dagen?

Det är ju

en jättebra idé att taxichauff­örer kan hjälpa till med detta men har de den vetskap om hur kontaminat­ion fungerar och hur lätt smittsprid­ning kan ske? Jag jobbar själv på ett medicintek­niskt företag och anser mig ha stor insikt i denna process. Går det att se över den hantering som finns i dag med dessa självtest och förbättra processen? Svaret är – det gör det absolut.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Skribenten har varit och gjort ett självtest, vilket gav upphov till frågor kring hantering och process.
Bild: Tt/arkiv Skribenten har varit och gjort ett självtest, vilket gav upphov till frågor kring hantering och process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden