Hallandsposten

Svempa Mjöberg föll för thaiboxnin­g direkt

En thaiboxnin­gsklubb i västkustid­yllen Glommen, kan det vara något? Ja, det tyckte Sven-arne Mjöberg och resten av hans familj under en semesterre­sa till Thailand.

- Lena Berglund lena.berglund@hallandspo­sten.se

Sven-arne Mjöbergs lilla kontor på Resurscent­er på Murareväge­n i Falkenberg är smyckad av vackra naturfoton tagna av honom själv. Ja i hela centret finns resultat av hans intresse upphängt på väggarna. Svempa som han kallas av de flesta utom sin fru har alltid tyckt om att resa, och han fotografer­ar gärna sedan tekniken blev digital.

Helst djur, natur och sport. Från Thailand fick han inte bara med sig foton utan också ett nytt intresse som delas av hela familjen.

– På en semesterre­sa 2003 hörde vi lite liv, blev nyfikna och började prata med en kille som var duktig på engelska och han berättade om thaiboxnin­g. Sedan blev vi inbjudna till en träning, det var i södra Phuket. Vi blev bitna av sporten direkt, fick låna handskar och var där varje dag. Grejen var att vi konstigt nog knappt visste att den existerade i Sverige, trots att det fanns klubbar så nära som i Varberg och Halmstad. Vi har fått mycket hjälp av dem.

Sven-arne som kom till Falkenberg i 25-årsåldern efter att ha bott i Värmland är van idrottare.

– Det har varit mycket skidåkning, fotboll, bandy och lite boxning. Eftersom jag stod i mål ville jag bli snabb, vig och orädd, det gällde i framför allt bandy som är en tuff sport, då var boxning en bra träning.

I drygt 25 år jobbade ”Svempa” som murare innan det blev andra jobb.

– Träningen har betytt mycket. Har man ett tungt arbete måste man hålla sig i form, se till att hela kroppen är tränad. Fast egentligen tränar jag mest för att det är kul.

Ganska snabbt efter att Svempa som 25-åring damp ner i Falkenberg träffade han Margareta, som sedan blev hans fru.

– Hon är min bästa fotokompis, vi är ofta ute och fo

” Träningen har betytt mycket. Har man ett tungt arbete måste man hålla sig i form, se till att hela kroppen är tränad. Fast egentligen tränar jag mest för att det är kul. Svempa Mjöberg

tograferar fåglar. Vi har tre döttrar Sara, Engla och Hanna och vi alla gillar att träna och idrotta, även barnbarnen.

På resan till Thailand fick familjen upp ögonen för thaiboxnin­g. Svempa och döttrarna som boxat ”vanligt” var inte helt oförståend­e.

– Det liknade boxning men var ändå helt annorlunda. Man tränar kroppen på ett helt annat sätt. I Thailand tränar man två gånger om dagen, här hemma är det inte lika ofta. I thaiboxnin­gen slår och sparkar man på hela kroppen men på träning har man stor respekt för varandra och man lär sig också att skydda sig.

Svempa som drev

boxningskl­ubb för motionärer skiftade om och startade Glommens Thaiboxnin­gsklubb när han kom hem.

– Vi är en liten klubb där vi alla jobbar tillsamman­s. Det är ingenting som drivs av en enda person. Vi har mycket kontakter med andra klubbar i och utanför Sverige. För nio år sedan lyckades vi få hit Saenchai Sinbimuayt­hai – en legendar. Han var rankad som en av världens bäste thaiboxare med mängder av meriter, bland annat Vm-titlar i tre olika viktklasse­r. Alla som ville fick sparra mot honom.

Genom åren har det förutom andra resor runt om i världen blivit en hel del till Thailand.

– Två av mina döttrar har bott där, Hanna, den yngste som varit profession­ell thaiboxare bodde där i åtta år. Där hon fick möta några av de bästa i världen. Men nu har hon sadlat om till yoga och har bott fem år i Indien för att utbilda sig. Så nu har vi en yogaavdeln­ing i klubben. En annan förändring sen starten är att våra lokaler numera ligger i Falkenberg.

 ??  ?? Sven-arne ”Svempa” Mjöberg instruerar tillsamman­s med sin dotter Hanna Mjöberg, som har tävlat i thaiboxnin­g på internatio­nell nivå, Kajsa Pettersson i Glommens Thaiboxnin­gsklubbs lokaler.
Sven-arne ”Svempa” Mjöberg instruerar tillsamman­s med sin dotter Hanna Mjöberg, som har tävlat i thaiboxnin­g på internatio­nell nivå, Kajsa Pettersson i Glommens Thaiboxnin­gsklubbs lokaler.
 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson
 ?? Bild: Privat ?? Thaiboxnin­gsfamiljen. När döttrarna bodde i Thailand blev det många besök. På bilden dottern Hanna, hustrun Maggan, Svempa och dottern Sara.
Bild: Privat Thaiboxnin­gsfamiljen. När döttrarna bodde i Thailand blev det många besök. På bilden dottern Hanna, hustrun Maggan, Svempa och dottern Sara.
 ?? Bild: Privat ?? Under 80-talet höll Svempa på med hundspanns­körning. Här deltar han i en svensk hundspanns­tävling med sex av sina hundar i slutet av 80-talet. ”Vi köpte en polarhund, sen bara växte det på något vis.
Bild: Privat Under 80-talet höll Svempa på med hundspanns­körning. Här deltar han i en svensk hundspanns­tävling med sex av sina hundar i slutet av 80-talet. ”Vi köpte en polarhund, sen bara växte det på något vis.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Svempa är med Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening och spanade efter rovfågel.
Bild: Håkan Johansson Svempa är med Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening och spanade efter rovfågel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden