Hallandsposten

Ilestedt: ”En av de tuffaste matcherna jag har spelat”

Island på bortaplan är inte bara Sveriges tuffaste uppgift hittills i Em-kvalet. Amanda Ilestedt vet precis hur utmanande det kan vara att spela fotboll i isländskt höstrusk. – Om man slog en långboll så kom den tillbaka, minns hon.

- Lasse Mannheimer/tt

”Om du inte gillar vädret, vänta fem minuter” är ett uttryck man kan stöta på när man besöker Island. Landet ligger mitt ute i norra Atlanten, mellan Grönland och Färöarna, och det nyckfulla klimatet på ön är ökänt.

Bayern München-backen Amanda Ilestedt vet alltför väl vad som kan vänta Sverige på tisdag, i Em-kvalet mot Island i Reykjavik. För nästan exakt fyra år sedan fick hon uppleva det isländska vädret från sin sämsta sida, när hennes dåvarande klubb Rosengård mötte Breidablik från Kópavogur på bortaplan.

– Det var en av de tuffaste matcherna jag har spelat vädermässi­gt.

Det var blåsigt och regnigt. Om man slog en långboll så kom den tillbaka i princip. Det var en tuff match, men vi vann, säger Ilestedt.

Söndagens träning på Framvöllur, Sveriges första på isländsk mark, förbättrad­e inte landets dåliga väderrykte. Iförda täckjackor tvingades de svenska spelarna brottas mot ruggig vind och sidledsreg­n och ovanför dem hängde en himmel så gråmulen att solen omöjligt gick att hitta med blotta ögat.

Just nu säger prognosen för tisdag kväll två plusgrader och regn, med svag till måttlig nordvästli­g vind. Inte så illa. Men det kan, som sagt, ändra sig snabbt.

– Man får vara med på allting, säger Amanda Ilestedt, och hoppas att de väderbitna isländskor­na inte ska ha alltför stor fördel av de yttre förhålland­ena.

– Det är klart att de är vana vid de förhålland­ena, men å andra sidan så ska vi gå in och köra vårt spel och göra vår match. Men det kommer att bli en tuff match, det är bara att ställa in sig på.

Tisdagens match är den viktigaste hittills i Em-kvalet, eftersom både Sverige och Island har full pott efter fyra omgångar. Sverige toppar gruppen på bättre målskillna­d men inbördes möten räknas före, så en förlust kan bli kostsam. Endast gruppettan kvalar in direkt till EM 2022, och Sverige har stor respekt för det isländska laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden