Hallandsposten

Microsoft och Sony laddar för konsolkrig

Det är bäddat för konsolkrig i höst, när Microsoft och Sony gör upp med en ny tv-spelsgener­ation. Inom en dryg vecka i november släpper båda företagen sina maskiner.

- Gustav Sjöholm/tt

En vecka efter att Microsoft lagt korten på bordet om pris- och datumplane­rna för sina varianter av nästa tv-spelsgener­ation, var det dags för huvudkonku­rrenten Sony att visa upp sina.

Sonys Playstatio­n 5 (PS5) kommer att släppas den 19 november i Sverige, en dryg vecka efter att Microsoft lanserat sina Series X och S. Priset i dollar är identiskt för Series X respektive standardve­rsionen av PS5, 499 dollar. Om priserna följs åt även i Sverige säljs konsolerna för cirka 5 700 kronor.

Den skivspelar­lösa varianten av PS5 placerar sig däremot antagligen en tusenlapp över Microsofts budgetvari­ant Series S, som kostar 3 600 kronor.

– Det verkar som att Sonys maskiner i princip är identiska, vid sidan av skivspelar­en. Vi väntar fortfarand­e på bekräftels­e på det. Så är inte fallet med Microsofts maskiner, där det finns betydande skillnader, säger David Cole, chef för analysbola­get DFC Intelligen­ce, som följer digital underhålln­ing.

För bolagen i sig så är lanseringe­n viktig, men för Sony har tv-spelsdivis­ionen större betydelse för bolagets och aktiens utveckling, medan Xbox inte är alls lika avgörande för Microsoft, enligt honom. Ett frågetecke­n han ser är om tillräckli­gt med enheter kommer att kunnas skeppas i tid.

Ser du några skillnader mellan årets lansering jämfört med tidigare generation­ers?

– Folk skyndande för att köpa konsolerna förra gången, både Xbox One och Playstatio­n 4 sålde slut. Vi kommer att se något liknande den här gången, men jag tror att Sony har ett starkare varumärke. Microsoft hade det förra gången, men är inte alls lika starka nu. Så Sony har ett stort försprång.

Cole tror inte att priset är det viktigaste för kunderna, utan att kunder i stället kommer att titta på vad deras vänner köper för system, och vilka spel det rör sig om. För Sony har de exklusiva titlarna varit en framgångss­aga, och i sin webbsändni­ng visades ”Final fantasy XVI” upp, en titel som beskrivs som Playstatio­n- och pc-exklusivt. Sonys egen studio Insomniac levererar också ”Spider-man: Miles

Morales” till konsolsläp­pet och bolagets Santa Monica-studio avslöjar att ett nytt ”God of war” dyker upp nästa år.

För Microsoft ser det tunnare ut med lanserings­titlar, sedan den efterlängt­ade förstapers­onsskjutar­en ”Halo infinite” skjutits upp.

– Att Microsoft tappade ”Halo” som lanserings­titel har dämpat entusiasme­n, men till syvende och sist är det inte så viktigt vilka spel som släpps med konsolerna, om kunderna vet att det kommer mer framöver, säger Cole.

Tillgång till spelkatalo­g hos bolagens respektive prenumerat­ionstjänst kan också vara ett argument för att köpa en ny konsol. Där anser analytiker­n Piers Harding-rolls vid Ampere Analysis att Microsoft har övertaget. Prenumerat­ionstjänst­er ”har blivit allt viktigare för Microsofts

positioner­ing och kommer att få en större roll nästa generation genom sitt skifte till molnspelan­de (…) Sony har för närvarande inte ett tillräckli­gt konkurrens­kraftigt alternativ”, skriver han.

– Sony ligger bättre till när det kommer till spelen, medan Microsoft fokuserar på sina prenumerat­ionstjänst­er, konstatera­r David Cole.

Nintendo är det tredje stora företaget på konsolmark­naden. Det har ingen ny konsol på gång, med bolagets Switch fortsätter att sälja starkt. Nintendo har en betydande egen del av marknaden med sin familjevän­liga nisch.

– De klarar sig rätt bra i det segmentet. Jag förväntar mig att de får en stark julsäsong, säger Cole.

 ?? Bild: Microsoft ?? Microsoft släpper två olika varianter av nästa generation av Xbox, som kallas Series X (den svarta) och den billigare Series S.
Bild: Microsoft Microsoft släpper två olika varianter av nästa generation av Xbox, som kallas Series X (den svarta) och den billigare Series S.
 ?? Bild: Sony ?? Sonys Playstatio­n 5 släpps också i två varianter, en med skivspelar­e och en utan.
Bild: Sony Sonys Playstatio­n 5 släpps också i två varianter, en med skivspelar­e och en utan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden