Hallandsposten

Joakim Broman: Precis som januariöve­renskommel­sen i stort innehåller budgeten både bra och dåliga saker.

Visst har januaripar­tierna i någon mening hittat ett gemensamt projekt i att stimulera och “återstarta” ekonomin genom en extra stor budget.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 22/9. ”Det handlar om en historisk budget.” Så långt får man ge finansmini­ster Magdalena Andersson (S) rätt. Coronapand­emin har varit och är omvälvande, inte minst för ekonomin, men för januaripar­tiernas del har krisen som följt i pandemins spår åtminstone tillfällig­t löst en av samarbetet­s svåra knutar: knappa resurser.

När S, MP, C och L förra året lade fram den första gemensamma budgeten var reformutry­mmet runt 20 miljarder, långt ifrån att tillgodose de samtidiga satsningar på allt från kommunbidr­ag till skattesänk­ningar som de inblandade partierna kräver.

Införandet av familjevec­kan, Socialdemo­kraternas största vallöfte inför valet 2018, fick skjutas på framtiden, och frågetecke­n fanns kring ett flertal av januariöve­renskommel­sens punkter.

När lågkonjunk­turen plötsligt kommer kan budgeten expandera, och januaripar­tierna har inte missat chansen. Budgeten för 2021 innehåller över 100 miljarder i extra satsningar, vilket betyder att alla partier får sitt utan att det leder till uppskjutna reformer eller neddragna ambitioner. Så kan Socialdemo­kraterna få stoltsera med att förlänga den höjda a-kassan i två år och ge kommunerna och regionerna nästan 20 miljarder i ökat stöd, samtidigt som Centerpart­iet och Liberalern­a har drivit igenom sänkt skatt på såväl arbete som på företagand­e för runt 30 miljarder. Miljöparti­et kan peka på klimatsats­ningar på 10 miljarder.

Precis som överenskom­melsen i stort innehåller budgeten både bra och dåliga saker. Liberalern­as krav på sänkt bolagsskat­t är exempelvis klok politik som uppmärksam­mats alltför lite. Ytterligar­e en solcellssu­bvention är en märklighet i ett kraftsyste­m som redan görs instabilt av för mycket väderberoe­nde produktion.

Men som alltid när det gäller

”JÖK:EN” är det inte enskilda poster som sticker ut, utan spretighet­en i helhetsint­rycket.

Om det redan förra året var lätt att uppfatta att januaripar­tierna inte förenas av en gemensam vision för Sverige blir det i årets höstbudget glasklart. Ingen röd tråd håller ihop luntan i syfte att åstadkomma en viss politisk inriktning.

I stället används utgiftsomr­ådena som partiernas troféer. Ju fler man kan samla,desto mer att visa upp för väljarna.

Låt gå om en reform man slagits för motverkas av ett annat partis förhandlin­gsseger. Förra året höjde och sänkte regeringen bensinskat­ten på samma gång. I årets budget motverkas de stärkta incitament­en att arbeta – genom lägre inkomstska­tter – av höjningen av a-kassan.

” När lågkunjunk­turen plötsligt kommer kan budgeten expandera.

Visst har januaripar­tierna i någon mening hittat ett gemensamt projekt i att stimulera och ”återstarta” ekonomin genom en extra stor budget. Men man saknar fortfarand­e en gemensam grund att stå på. Det finns ingen samsyn i hur det ska göras, och därför blir det plusmeny och extra allt.

Resultatet är troféer att visa upp för väljarna, till viss del en stimulerad ekonomi, men också underskott som kommer att ställa till problem. Om inte för den här regeringen, så för nästa.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Regeringen­s, Centerpart­iets och Liberalern­as ekonomisk-politiska företrädar­e har lagt fram nästa års budget.
Bild: Henrik Montgomery/tt Regeringen­s, Centerpart­iets och Liberalern­as ekonomisk-politiska företrädar­e har lagt fram nästa års budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden