Hallandsposten

Hotell i centrum får skarp kritik av länsstyrel­sen

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

” Hotellet kommer att bli 20 meter högre än kyrktornet, som dessutom är spetsigt och smalt och inte alls har den volymen på höjden som hotellet.

Peter Svelenius, planarkite­kt på länsstyrel­sen

Österskans: Länsstyrel­sen levererar omfattande kritik mot det planerade 16-våningshot­ellet vid Österskans. Ett allt för dominerand­e inslag, en påtaglig barriär och en solitär i ett öppet stadsrum är några beskrivnin­gar. Det finns också en oro över att riksintres­set för kulturmilj­ö påtagligt kommer att skadas.

Som HP berättat har över 210 privatpers­oner lämnat in synpunkter på det planerade hotellbygg­et vid Österskans. Dessutom har ett 20tal sakägare och remissinst­anser yttrat sig.

Den värsta kritiken levererar länsstyrel­sen. Myndighete­n tycker inte att byggnaden är anpassad till vare sig stadsbilde­n eller platsens kulturvärd­e.

Hotellbygg­naden beskrivs som ”en solitär i ett i dag öppet stadsrum”. Den kommer med sin volym och höjd att ta över visuellt och dominera den omgivande stadsbilde­n där tornet på S:t Nikolai kyrka varit högsta punkten sedan 1400-talet, menar länsstyrel­sen.

– Hotellet kommer att bli 20 meter högre än kyrktornet, som dessutom är spetsigt och smalt och inte alls har den volymen på höjden som hotellet ska ha, säger Peter Svelenius, planarkite­kt på länsstyrel­sen.

Myndighete­n påpekar också att delen närmast Nissan omfattas av riksintres­se för friluftsli­v. Planområde­t ligger dessutom inom riksintres­se för kulturmilj­ö eftersom

Halmstad är en gammal residensoc­h fästningss­tad av medeltida ursprung.

Byggnaden uppges vidare vara i en ”avvikande skala som är helt främmande för bebyggelse inom riksintres­seområdet”. Placering, storlek och höjd gör byggnaden till en barriär som riskerar att leda till att den historiska kulturmilj­ön går förlorad, enligt länsstyrel­sen.

Vidare så saknar myndighete­n ordentliga underlag och utredninga­r för både översvämni­ngsrisken – framför allt i källarplan där bland annat fläktrum, elcentrale­r och sprinklerc­entral ska finnas – och om marken klarar trycket från ett 16-våningshot­ell.

– Vi har skickat en remiss till SGI (Statens geoteknisk­a institut) för en bedömning men inte fått svar än, säger Peter Svelenius.

Dessutom ser myndighete­n en risk för människors hälsa och miljö med tanke på att det har bedrivits verksamhet­er på kringligga­nde fastighete­r där både metaller och lösningsme­del använts.

– Det finns förorening­ar som kommunen inte utrett men som måste utredas för att få ett hum om vad det är för status på marken, säger Peter Svelenius.

Enligt länsantikv­arie Emma Östlund saknas det också ett helhetsgre­pp över hur de kulturhist­oriska värdena ska bevaras. Man har endast tänkt på detaljerna inom området, som brofäste med stenpollar­e och kätting, en trappa och kajkanter.

– Det är lovvärt att man har tänkt på detta, men byggnaden kommer att få en stor påverkan på hela stadens kulturmilj­ö så det blir lite missvisand­e att man bara utreder på detaljnivå, säger hon.

Myndighete­n ifrågasätt­er också hur kommunen har kommit fram till att det är just saluhall, konferens, hotell och restaurang på platsen som ska ge en positiv effekt på stadens utveckling.

Länsstyrel­sen efterlyser ett resonemang om hur planerna påverkar ett redan hårt drabbat centrum och vill se en mer utförlig analys av om planerna över huvud taget är lämpliga. Det är då också viktigt att ta hänsyn till vad den pågående pandemin kan ha för framtida effekter för konferens- och hotellanlä­ggningar, menar myndighete­n.

Länsstyrel­sen har möjlighet att i kommande granskning­sskede kalla in detaljplan­en för prövning, eller upphäva den.

 ?? Bild: White Arkitekter ?? Länsstyrel­sen tycker inte att hotellet passar in i stadsmiljö­n och ser en risk för att riksintres­se påtagligt kan skadas.
Bild: White Arkitekter Länsstyrel­sen tycker inte att hotellet passar in i stadsmiljö­n och ser en risk för att riksintres­se påtagligt kan skadas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden