Hallandsposten

Johansson (S) är positiv till historisk krisbudget

Sverige/halmstad: På måndagen lade regeringen och samarbetsp­artierna fram sin höstbudget. Budgeten innehåller satsningar på runt 200 miljarder kronor för de två kommande åren. – Det är en historisk krisbudget med kraftiga investerin­gar i välfärden, säger

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Regeringen­s nya budget innehåller bland annat skattesänk­ningar för låg och medelinkom­sttagare samt för pensionäre­r. Arbetsgiva­ravgiften för unga och bolagsskat­ten kommer också att sänkas.

Samtidigt får kommuner och regioner höjda statsbidra­g och det satsas på jobb, utbildning och a-kassa.

Krissi Johansson (S), kommunråd i Halmstad, är särskilt positiv till investerin­garna i välfärden.

– För Halmstads del så innebär regeringen­s tillskott totalt 233 miljoner kronor. Och sedan har vi den här satsningen på äldreomsor­gen på 41,5 miljoner kronor, säger hon och fortsätter:

– För Halmstads del innebär budgeten också att det blir fler platser på Högskolan.

Enligt en preliminär beräkning innebär budgeten 368 fler platser 2021 och 256 platser 2022 för helårsstud­enter, berättar hon.

Känner du dig trygg med att budgeten möter de utmaningar som Halmstad och Sverige står inför i pandemins svallvågor?

– Ja, jag känner mig trygg med att vi kan jobba såväl Halmstad som Sverige ur krisen. Men vi måste arbeta tillsamman­s, det är ett lagarbete, säger Krissi Johansson.

– Satsningar­na på välfärden gör både Halmstad och Sverige tryggare och skapar fler jobb. Det innebär att vi både kan satsa på arbetsmilj­ön, förhindra uppsägning­ar samt att utbilda undersköte­rskor och vårdbiträd­en, fortsätter hon.

Som kommunpoli­tiker får man väl delvis glädjas åt att det blir en del nya pengar, svarar kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M), när han ombeds kommentera den nya budgeten. Men han är också skeptisk. – Det är pengar med ganska kort bäst före datum. Det är oklart hur långsiktig­t det är, risken finns att det trappas ner ganska snabbt. Därför gäller det att ha lite is i magen i kommunen, säger Bergman och tillägger att han heller inte är så förtjust i att budgetens reformer till stor del består av lånade pengar.

– Det är alltid någon annan som får betala det i framtiden.

Bergman saknar också satsningar på rättsväsen­det.

– Inom trygghetso­mrådet görs det inga satsningar överhuvudt­aget i den här rekordbudg­eten, säger han.

 ?? Bild: Tt/roger Larsson/hp arkiv ?? Till vänster: Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) promenerar till debatt med budgetprop­ositionen i famnen. Till höger: Krissi Johansson (S), kommunråd i Halmstad, välkomnar satsningar­na på välfärden som hon tror kommer bli extra viktiga efter covid-19.
Bild: Tt/roger Larsson/hp arkiv Till vänster: Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) promenerar till debatt med budgetprop­ositionen i famnen. Till höger: Krissi Johansson (S), kommunråd i Halmstad, välkomnar satsningar­na på välfärden som hon tror kommer bli extra viktiga efter covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden