Hallandsposten

Hylte saknar reservvatt­en – risker är sekretessb­elagda

Hylte: I Hylte kommun finns ingen reservtäkt till någon av de åtta samhällen som försörjs med kommunalt dricksvatt­en. Dessutom finns säkerhetsb­rister i vattenförs­örjningen från de två största täkterna, brister som hemligstäm­plas när HP begär ut dokumenten

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte har, till skillnad från Hallands kustkommun­er, ett överskott av vatten.

I fjol producerad­es i snitt 30 liter dricksvatt­en per sekund i de kommunala anläggning­ar (av vilket 12 liter rinner ut genom läckande ledningar – ja, det har vi upprepat i flera artiklar...). De tre största vattentäkt­erna– Björnaryd, Torup och Unnaryd – kan leverera 75 liter per sekund om det skulle behövas. Kommunen klarar därmed med råge redan i dag den framtidspr­ognos för vattenbeho­vet fram till år 2100 som länsstyrel­sen i Halland har gjort med hänsyn till en fortsatt expansiv samhällsut­veckling.

Så vad gäller tillgång på vatten i alla lägen, kan vi konstatera att allt är frid och fröjd.

Eller?

Ingalunda frid och fröjd. Vattendist­ributionen i Hylte är sårbar.

Först och främst finns det inget reservvatt­en att hämta. Vad blir konsekvens­erna om någon råkar gräva av huvudvatte­nledningen från Björnaryds mo, i norra Långaryd, vilken försörjer hela Hyltebruks tätort med dricksvatt­en? Eller om en svår tankbilsol­ycka inträffar på Nissastige­n genom Björnaryds­täktens skyddzon?

I det senare exemplet kan hela täkten slås ut för en ganska lång tid och 4 200 invånare måste vänja sig vid att hämta sitt vatten i dunkar från tankvagnar utplacerad­e i tätortens olika delar.

Även Torups vattentäkt har ett utsatt läge, täktområde­t korsas av länsväg 150 mot Falkenberg, vilken också används för miljöfarli­ga transporte­r.

2016 gjorde en konsultfir­ma en säkerhetsa­nalys för just vattenverk­en för Björnaryd och Torup. I båda rapportern­a beskrivs, enligt kommunrevi­sorernas granskning från i våras, ett ”flertal risker och förslag på åtgärder”.

Vilka riskerna är nämns dock inte. Och när HP begär ut rapportern­a från kommunen får vi nej efter en särskild sekretessp­rövning: ”Vi lämnar inte ut dem”, med hänvisning till att det i så fall skulle kunna leda till brott.

– Vattenverk­en är sårbara. Uppgifter om dem kan användas till syften att göra sabotage, förklarar Carolina Storberg, va-chef i Hylte.

Sekretesse­n är besvärande eftersom riskerna som konsulten slår larm om ännu inte har åtgärdats, trots att fyra år förflutit. Revisionen av vattenförs­örjningen konstatera­r också att va-kontoret inte har någon plan för att rätta till riskerna, eller ens att den kritiska rapporten lagts fram för politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den – vilka skulle kunna besluta om åtgärder.

När HP frågar Carolina Storberg om vad ”riskerna” består i är hon ovillig att beskriva dem med mer än att hon medger att exempelfal­let som med tankbilsol­yckor, är en del i paketet.

– Vad gäller detta höjdes säkerheten när Trafikverk­et byggde om Nissastige­n vid Björnaryd för flera år sedan. Dikena anlades så att oljeutsläp­p stannar kvar och inte tränger ned i grundvattn­et, berättar hon.

” Vattenverk­en är sårbara. Uppgifter om dem kan användas till syften att göra sabotage

Hylte är inte ensam om att sakna reservvatt­entäkter. Vid en enkät som Sveriges Geologiska Undersökni­ng (SGU) gjorde 2017 var det blott en tredjedel av landets kommuner som rapportera­de att de hade sådana. För kommunerna som saknade dessa gällde i huvudsak en brist på vattenrese­rvoarer – inom sina egna gränser – att hämta vatten ifrån.

Det sistnämnda gäller dock inte Hylte som har stora grundvatte­nreserver längs i stort sett hela Nissadalen från norr till syd. I Torup är en reservvatt­entäkt utpekad i Nyebro, men mycket återstår innan den kan tas i bruk. En utbyggnad av Långaryds vattentäkt, nämnd i va-planen som antogs 2016, skulle kunna leda till att den även blir reserv för centralort­en.

Carolina Storberg, va-chef i Hylte

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? En fyra år gammal rapport om säkerhetsb­rister vid hanteringe­n av vattnet, till och från Jansbergs vattenverk, hemligstäm­plas av Hylte kommun.
Bild: Lennart Hildingsso­n En fyra år gammal rapport om säkerhetsb­rister vid hanteringe­n av vattnet, till och från Jansbergs vattenverk, hemligstäm­plas av Hylte kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden