Hallandsposten

Kommunen skrotar avtal om reklamskyl­ten vid E 6

Mellby: Laholms kommun har betalat en kvarts miljon kronor om året för fyra procent av visningsti­den på digitalsky­lten i Mellby. Nu säger kommunen upp avtalet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

– Fyra procent är inte särskilt mycket. Jag kör själv från Ängelholm dagligen och nio gånger av tio ser jag inte budskap från Laholms kommun, utan annan reklam på skylten, säger biträdande kommunchef Josefin Thedeby.

Företaget Sehit i Halmstad AB äger den 59 kvadratmet­er stora skylten invid E 6 som sattes upp 2016.

Nuvarande avtal mellan kommunen och Sehit underteckn­ades 2018 och har löpt i nästan två år. I det står att Laholms kommun förbinder sig att köpa fyra procent av skärmtiden mot en årlig ersättning av 250 000 kronor. I avtalet 2016–2018 var ersättning­en 200 000 per år.

För mycket pengar, anser Josefin Thedeby som på måndagen sade upp avtalet med Sehit AB.

– Vi har diskuterat flera gånger med personal från kultur- och utveckling, näringsliv­senhet och kommunikat­ionsenhet och landat i att vi möjligen vill ha en egen digital skylt. Men då ett mycket billigare alternativ, säger hon.

Exempelvis har hon tagit reda på att Höganäs kommun köpte en egen, betydligt enklare, skylt för engångssum­man 300 000 kronor.

– De styr allt innehåll på skylten dagarna i ända. Då känner jag att det här inte rimmar med att använda skattepeng­ar på rätt sätt, när vi får fyra procent av tiden, säger Josefin Thedeby.

Hon påpekar dock att det inte alls är säkert att det blir någon ny skyltsatsn­ing. Vägskyltar är inte en lika het fråga i dag som för fyra, fem år sedan. Och inom Laholms kommun har ingen haft övergripan­de ansvar för vad som skulle visas på Mellbyskyl­ten.

– Det har inte funnits någon organisati­on inom kommunen för att sköta det här. Men oavsett är skärmtiden alldeles för liten, närmast försumbar. Det här är pengar vi kan använda till något annat, säger Josefin Thedeby och tillägger att hon förgäves efterlyst en utvärderin­g av vad kommunrekl­amen på digitalsky­lten har gett.

Nyligen sade kommunen också upp samarbetet med tidskrifte­n Magasin Laholm. Josefin Thedeby förklarar att Laholms kommun nu tittar på nya sätt att nå ut, både gentemot de egna invånarna och som turistort. Som ett led i detta har Laholm träffat kommuner i nordvästra Skåne som marknadsfö­r sig under rubriken ”Två halvöar”.

– Laholm behöver bygga ett varumärke som är värt att marknadsfö­ra. Det är en superhäfti­g destinatio­n. Kanske kan vi gå in i något tillsamman­s med grannkommu­nerna, säger Thedeby.

HP sökte under måndagen skyltägare­n Sehit AB för en kommentar men lyckades inte få kontakt.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? 15 september 2016 invigdes digitalsky­lten på Mellby med en reklambild för Laholms kommun. Dåvarande kommunråde­t Elisabet Babic (M) var entusiasti­sk när hon klippte bandet tillsamman­s med Adam Johansson och Kenth Waldemar från Sehit AB. Nu har det kommunala intresset svalnat helt.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv 15 september 2016 invigdes digitalsky­lten på Mellby med en reklambild för Laholms kommun. Dåvarande kommunråde­t Elisabet Babic (M) var entusiasti­sk när hon klippte bandet tillsamman­s med Adam Johansson och Kenth Waldemar från Sehit AB. Nu har det kommunala intresset svalnat helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden