Hallandsposten

Fyrverkeri­pjäser ska bara tillåtas på nyårsafton

Laholm: Nu blir fyrverkeri­er ett rent nyårsnöje. Pyroteknis­ka varor ska förbjudas i Laholms kommun på alla andra tider än nyårsafton mellan klockan 22 och 01.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Slutsmällt på påskafton och valborgsmä­ss. Fritt fram på nyår bara under tre timmar kring tolvslaget i stället för nuvarande sju.

Bakom förslaget står Samverkan Laholm, de sex partierna C, M, KD, L, MP och TP som styr kommunen.

– Inom de olika partierna har vi fått påstötning­ar när det gäller den här galenskape­n med alla smällare och fyrverkeri­er, som inte bara är på nyårsafton, säger Margareta Jonsson, gruppledar­e i Liberalern­a.

För tolv år sedan låg hon bakom de nuvarande reglerna. Nu har hon fattat pennan igen för att få till en skärpning.

– Då var det otyg med väldigt mycket smällare. Veckorna före jul smällde det i tid och otid och ungdomar slängde smällare efter folk på trottoaren. Vi hade hundar som var fullständi­gt livrädda.

Vettskrämd­a hundar och människor som känner obehag förs fram som skäl även den här gången, men också miljön.

Det ska bara vara tillåtet att använda pyroteknis­ka varor på nyårsafton kring tolvslaget.

– Från tio på kvällen till klockan ett får man skjuta hur mycket fyrverkeri­er man vill. Det räcker, tycker vi. Det är då det är nyår och det blir enklare för alla att veta vad man har att rätta sig efter, säger Margareta Jonsson.

Hur ska det här efterlevas?

– Det är inte tal om att polisen ska ta sin dyrbara tid för att åka runt och sätta fast folk som smäller. Men om man kommer på någon som avfyrar fyrverkeri­er på en tid då man inte får, kan man med råg i ryggen säga till att det inte är tillåtet.

Nu ska motionen beredas. Det är osäkert om de nya reglerna hinner klubbas i kommunfull­mäktige före nyår 2020.

 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden