Hallandsposten

Rösti på jordärtsko­cka gav elever delad andraplats i Kockduelle­n

Veinge: Veingeskol­an hamnade på en delad andraplats i den rikstäckan­de tävlingen Kockduelle­n som till slut avgjordes.

- Evelina Gunnarsson e.g@hallandspo­sten.se

När finalen i Kockduelle­n skulle ha gått i mars sköts den upp på grund av coronapand­emin. I slutet på augusti fick Veingeskol­ans nior äntligen åka till Restaurang­akademin i Stockholm för att tävla. Men endast fem av tio finalklara lag deltog eftersom många elever börjat på gymnasiet.

Veingeskol­ans hem- och konsumentk­unskapslär­are Rikard Lindsmyr åkte med niondeklas­sarna Linna Nilsson, Felicia Dahlström och Elin Johansson till Stockholm.

– De fick en råvarukorg med bestämda ingrediens­er. Den här gången var det jordärtsko­cka. Man hade 50 minuter på sig att laga sin rätt där, säger Rikard Lindsmyr.

Tjejerna från Veinge lagade en rösti på jordärtsko­cka med cannelonir­öra, citronpick­lat äpple och rödlök samt en frasig ostronskiv­ling. Det ledde till en delad andraplats där samtliga lag, utom ettan, hamnade.

– De fick bra kritik. Det var bara småjusteri­ngar på deras rätt. Juryn ville ha mer syra någonstans och tyckte något om uppläggnin­gen, men att det smakade gott. Efter tävlingen kunde de gå fram till juryn och få tips.

Spänningen var hög under tävlingen. Lagen startade med tio minuters mellanrum och lagen fick poängavdra­g om de inte höll tiden.

– Tjejerna är nöjda. Det här är ett minne att ta med sig från högstadiet.

Vill någon av dem jobba med mat?

– Inte som de uttrycker det nu. Men det är inte omöjligt att någon av dem jobbar med det i framtiden, säger Rikard Lindsmyr.

 ?? Bild: Visita ?? Elin Johansson, Felicia Dahlström och Linna Nilsson represente­rade Veingeskol­an i den nationella tävlingen Kockduelle­n. Laget kom på en delad andraplats.
Bild: Visita Elin Johansson, Felicia Dahlström och Linna Nilsson represente­rade Veingeskol­an i den nationella tävlingen Kockduelle­n. Laget kom på en delad andraplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden