Hallandsposten

”Faktiskt sossepolit­ik när den är som bäst”

Budgeten innehåller satsningar på jobb, a-kassa och välfärd. Men även sänkt skatt för nära 30 miljarder. – Sossepolit­ik när den är som bäst, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

- Peter Wallberg/tt Olle Lindström/tt

Regeringen­s budgetprop­osition för 2021 innehåller nya satsningar för 105 miljarder kronor.

– Det handlar om en historisk stor budget för att återstarta svensk ekonomi, sade finansmini­ster Magdalena Andersson på en pressträff i Rosenbad.

En nyhet under gårdagen var en satsning på jobb, utbildning och a-kassa på sammanlagt elva miljarder kronor. A-kassans tillfällig­t höjda nivåer under coronakris­en förlängs under 2021 och 2022.

Arbetsförm­edlingen får ytterligar­e en miljard i höjda anslag. Sedan tidigare är det känt att en miljard också läggs på privata matchnings­tjänster.

Fler ska få arbetsmark­nadsutbild­ning, extratjäns­ter och introdukti­onsjobb. Jämfört med vad som tidigare aviserats blir det 19 000 fler platser på yrkesvux, högskolepl­atserna utökas med 9 700 och yrkeshögsk­olan får 1100 fler platser.

Tillsamman­s med andra åtgärder, som skattesänk­ningar och stöd till företag, så beräknas budgeten stimulera fram 75 000 fler jobb 2021. Enligt finansmini­stern är det framförall­t miljardern­a till offentlig verksamhet och investerin­gar som skapar nya jobb.

Finansdepa­rtementet bedömer att arbetslösh­eten blir 1,3 procent lägre 2021 än vad den skulle ha varit utan budgetsats­ningarna.

Av budgetens sammanlagd­a satsningar på 105 miljarder kronor går 24 miljarder till hushållen som till exempel sänkt inkomstska­tt, sänkt skatt för pensionäre­r och förlängd höjd a-kassa.

Omkring 20 miljarder går till företagen, till exempel genom sänkta arbetsgiva­ravgifter och stöd på grund av coronakris­en.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänk­ningar för både hushåll och företag på omkring 29 miljarder.

Skattesänk­ningarna beror till stor del på att den rödgröna regeringen sagt ja till en stor del av Centerns och Liberalern­as krav på sänkt skatt.

S-budskapet har under lång tid varit att välfärden går före skattesänk­ningar. Angreppen mot den förra Alliansreg­eringens skattesänk­ningar har varit hårda. Nu säger finansmini­stern: – Skattesänk­ningarna i den här budgeten har en väldigt annan profil än om C och L förhandlat med M och KD.

Magdalena Andersson tillägger att en stor del av skattesänk­ningarna är tillfällig­a. Hon hävdar också att det är låginkomst­tagare som gynnas mest av budgeten i stort.

– Det här är faktiskt sossepolit­ik när den är som allra bäst, sade finansmini­stern på pressträff­en.

Vård, skola och omsorg kan räkna med 25 miljarder av de 105 extra miljardern­a i budgeten. Bland annat höjs de generella statsbidra­gen nästa år med 10 miljarder och äldreomsor­gen får ett särskilt statsbidra­g på 4 miljarder.

Det är utöver de 12,5 miljarder kronor i permanent höjda statsbidra­g från 2021 som aviserades redan i våras och som redan finns avsatta i budgeten.

SEB:S chefsekono­m Robert Bergqvist anser att Regeringen­s och samarbetsp­artiernas satsningar är väl motiverade.

– Ja, det är det faktiskt. En del säger att hjulen redan börjat snurra och det är fel att satsa så mycket pengar men vi har en återhämtni­ng som pågår och den stapplar fortfarand­e lite.

Nordeas chefsekono­m Annika Winsth är kritisk:

– Man använder enorma belopp i pandemins tecken till mycket annat. ”Mycket annat” kan vara klokt om det är väl avvägt och analyserat men det upplever jag inte att det är utan i stället är det partiernas olika käpphästar som plockats fram, säger hon till TT.

 ??  ?? Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden