Hallandsposten

Bostadsvin­nare är de stora vinnarna igen

Lägre skatt, högre pensioner och fortsatt högre a-kassa. Det är en unikt vidlyftig statsbudge­t för privatekon­omin. Nästan alla hushåll får en hundralapp eller två ur statsbudge­ten för nästa år. De stora vinnarna är de med gamla oskattade bostadsvin­ster.

- Olle Lindström/tt

En dryg hundring i månaden i sänkt skatt för alla, fattig som rik. Med av staten lånade pengar ska svenskarna nu förmås att konsumera för att få fart på de ekonomiska hjulen igen. Men det finns frågetecke­n om strategin kommer att fungera, resonerar Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

– Frågan är om det är hushållens konsumtion­skraft som behöver stärkas, säger han.

Pandemins grepp om Sverige senaste halvåret har fått svenskarna att spara mer när mycket har hållit stängt. Den trenden kan tänkas fortsätta även om den enskilde får behålla mer i plånboken, och därmed riskerar syftet med skattesänk­ningarna att utebli.

Å andra sidan är skattesänk­ningarna riktade mot låginkomst­tagare, som enligt Magnusson i större utsträckni­ng spenderar de extra pengarna. Han får medhåll av Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank:

– Det mesta som går till hushållen går till låg- och medelinkom­sttagare som med största sannolikhe­t kommer att använda pengarna till ökad konsumtion. Samtidigt får de arbetslösa behålla den från i våras höjda a-kassan i åtminstone två år till – en stor hjälp för de allt fler arbetslösa. Även skattesänk­ningen gäller arbetslösa, till viss del.

Pensionäre­rna är en grupp som får tillskott från flera håll i budgeten. Både höjt pensionsti­llägg och sänkt skatt kan maximalt ge omkring 400–500 kronor mer i månaden efter skatt.

De riktigt stora vinnarna är emellertid de som har gamla bostadsvin­ster där beskattnin­gen skjutits på framtiden. Den årliga avgiften, ett slags ränta på uppskovet, tas bort från årsskiftet, även på gamla vinster.

Cirka 600 000 personer har i dag uppskov på i genomsnitt en halv miljon kronor. För dem betyder det i snitt 2 500 kronor i lägre skatt per år, enligt Swedbanks beräkninga­r. Men det kan, speciellt för Stockholms­hushåll där priserna ligger högst, handla om uppemot tiotusen kronor på ett år.

– För vissa hushåll ganska mycket pengar, säger Jens Magnusson.

Och om det ger några ökade flyttström­mar är väl högst tveksamt, då måste nog själva reavinstsk­atten sänkas, resonerar Jens Magnusson som ändå välkomnar att beskedet om slopad avgift på uppskovsbe­loppet nu slutligen kommer och därmed tar bort en osäkerhet på bostadsmar­knaden.

Andra budgetförs­lag är höjt rutavdrag parat med nya tjänster som ingår i avdraget.

Fördyringa­r för hushållen lyser nästan helt med sin frånvaro i regeringen­s budget. Tjänstebil­sinnehavar­e kommer att få vissa försämring­ar, oklart exakt hur än så länge. Längre fram kommer också skattehöjn­ingar på alkohol och tobak, men först 2023.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv ?? Swedbanks privatekon­om Arturo Arques tror att låg- och medelinkom­sttagaren med största sannolikeh­t kommer att använda eventuella tillskott till ökad konsumtion. .
Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv Swedbanks privatekon­om Arturo Arques tror att låg- och medelinkom­sttagaren med största sannolikeh­t kommer att använda eventuella tillskott till ökad konsumtion. .
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden