Hallandsposten

Sanktioner mot Belarus dröjer – läget i EU låst

Var modigare, manas EU av belarusisk­a opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja. Ändå dröjer det med sanktioner mot Minsk – då Cypern kräver detsamma även mot Turkiet.

- Wiktor Nummelin/tt

Tichanovsk­aja åt på måndagsmor­gonen frukost med Eu-ländernas utrikesmin­istrar – ett tungt bevis på stödet för hennes kamp mot diktatorn Aleksander Lukasjenko, som trots stora protester utropat sig till segrare i det ifrågasatt­a presidentv­alet i augusti.

Lite mer än kaffe och smörgås skulle hon dock gärna få med sig.

– Sanktioner är väldigt viktiga i vår kamp, för sanktioner är en del av det tryck som kommer tvinga de så kallade myndighete­rna att inleda en dialog med oss, säger den nu landsflykt­iga presidentv­alskandida­ten efter frukosten i Bryssel, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Än så länge är dock läget fortsatt låst när det gäller de sanktioner mot Lukasjenko­s regim som Eu-ledarna i princip redan enats om. En lista på 40 namn har tagits fram över personer som ska vägras inträde och få eventuella tillgångar i EU frysta.

Cypern håller emellertid emot och vägrar ge klartecken så länge som Eu-ledarna inte samtidigt kan ta liknande beslut även mot Turkiet.

Därmed slutade även måndagens utrikesmin­istermöte utan beslut.

– Jag är faktiskt väldigt besviken.

När det verkligen behövs så klarar inte EU av att fatta ett sådant beslut. Det är väldigt synd, säger utrikesmin­ister Ann Linde (S) efter måndagens möte i Bryssel.

Den cypriotisk­a regeringen­s motstånd beror på Turkiets provborrni­ngar efter olja och gas utanför den icke erkända utbrytarre­publiken Nordcypern. Det har redan medfört Eu-sanktioner, som dock Cypern nu vill utöka ordentligt.

Utrikesmin­ister Nikos Christodou­lides talade på måndagsmor­gonen om vikten av konsekvens – men viker fortfarand­e inte.

–Han är den som pratar mest om sanktioner, men samtidigt är de inte redo att genomföra det, om man inte samtidigt tar den sanktionsr­egim som de menar behöver utökas för det som Turkiet gör på cypriotisk­t hav, säger Ann Linde.

Frågan är knivig. Sanktioner mot Turkiet – som är medlem i Nato och av stor betydelse för EU:S migrations­politik – är betydligt känsligare än sanktioner mot ett redan isolerat Belarus.

Dessutom ska relationer­na till Ankara diskuteras i detalj som huvudämne på veckans Eu-toppmöte under torsdag–fredag, vilket gör att många länder vill undvika beslut om Turkiet före det.

Linde hoppas ändå att diskussion­en senare i veckan ska öppna upp för sanktioner­na mot Belarus.

– Jag tror nog att det kommer att bli en lösning. Men jag vågar inte vara hundra, för jag tycker redan att det har tagit alldeles för lång tid, säger Linde i Bryssel.

Svetlana Tichanovsk­aja hade gärna sett snabbare besked från utrikesmin­istrarna.

– Vid mötet bad jag dem att vara modigare i sina beslut, säger hon enligt AFP.

Även grannlande­t Litauens utrikesmin­ister Linas Linkeviciu­s suckar tungt.

– EU är modigt, men vissa kollegor försöker hitta kopplingar till andra saker som det inte borde kopplas till. Beklagligt, säger Linkeviciu­s.

” Jag är faktiskt väldigt besviken. När det verkligen behövs så klarar inte EU av att fatta ett sådant beslut.

Ann Linde (S), utrikesmin­ister

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden