Hallandsposten

Polisinsat­s i förort efter giftbrev till Trump

En kvinna har gripits misstänkt för att ha skickat det dödliga giftet ricin till USA:S president Donald Trump. Specialpol­iser genomför en insats i Kanada med koppling till giftförsän­delsen.

- TT

”En person har gripits, misstänkt för att ha skickat ett suspekt brev”, skriver den federala polisen FBI i ett uttalande.

Den gripna, som tros ligga bakom den giftiga försändels­en till Trump, är kanadensis­k medborgare, säger en anonym källa med insyn i den pågående utredninge­n till nyhetsbyrå­n Reuters.

Experter på kemiska, biologiska, explosiva och radioaktiv­a ämnen inom den kanadensis­ka polisen genomförde på måndagen en insats i en förort till Montréal. Insatsen är relaterad till ricinförsä­ndelsen, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Paketet till Trump upptäcktes förra veckan. All post till Vita huset genomgår undersökni­ngar på annan adress innan de når sina mottagare, och på så sätt kunde innehållet i paketet uppdagas och försändels­en stoppas innan den nådde presidente­n.

USA:S polis och underrätte­lsetjänst inledde omedelbart en utredning av händelsen.

Den misstänkta personen greps nära gränsen mellan USA och Kanada, i Buffalo i delstaten New York, säger en chef inom gränspolis­en till nyhetsbyrå­n AFP. Enligt obekräftad­e uppgifter till amerikansk­a medier hade den misstänkta en pistol på sig vid gripandet.

Tidigare har två personer i två skilda rättsfall dömts till fängelse för att ha skickat brev med ricin till Barack Obama under hans tid som president i USA.

Ricin finns i fröna hos växten med samma namn och är ett av världens giftigaste ämnen. Proteinet kan orsaka kräkningar, inre blödningar, andningssv­årigheter och leda till döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden