Hallandsposten

Riskerar 50 000 fall om dagen”

- TT

ruset måste alla hjälpa till, säger han.

– Det handlar inte om du själv är beredd att ta risken (att bli smittad) eller inte, eftersom du riskerar att smitta andra. Det är så pandemier fungerar, säger Chris Witty.

I Storbritan­nien är det numera förbjudet att samlas fler än sex personer.

Om två familjer med fyra personer vardera möts får de alltså inte stanna och prata med varandra. I så fall vore det ett lagbrott, klargjorde Storbritan­niens inrikesmin­ister, Priti Patel, i förra veckan. Därutöver finns förbud i vissa delar av landet, som Birmingham och Sandwell, att umgås mellan olika hushåll.

Frågan är dock om regeringen kan ta till ytterligar­e restriktio­ner för att stoppa smittsprid­ningen och i så fall vad, något det finns delade meningar inom regeringen om. En nedstängni­ng liknande den landet genomförde i våras vill man till varje pris undvika. En tydlig ambition är att hålla skolorna öppna, i alla fall. Ett av de förslag som har diskuterat­s är dock en två veckor lång ”mini-nedstängni­ng” för att på så sätt bryta den uppåtgåend­e trenden.

– Om vi inte gör tillräckli­gt kommer smittsprid­ningen att ta fart och

” Vi ser nu hur smittan kryper uppåt i åldersgrup­perna. Vi måste bryta smittkedjo­rna och vi måste agera snabbt.

för tillfället är det den vägen vi helt klart befinner oss på just nu, och om vi inte ändrar riktning kommer vi att hamna i en mycket problemati­sk situation, säger Chris Witty.

Enligt de båda experterna finns det inga tecken på att viruset blivit mildare, samtidigt som man tror att bara runt åtta procent av den brittiska befolkning­en är immun, vilket innebär att den stora majoritete­n fortfarand­e är sårbar.

Under söndagen registrera­des 3 899 nya fall av covid-19 samt 18 dödsfall i landet.

Chris Witty, Englands CMO (Chief Medical Officer)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden