Hallandsposten

Vem ligger bakom planerna på att bygga ett nytt hotell?

- Lennart Gustafsson

Hotellbygg­et. 2015 ”såddes fröet” till detaljplan­en om hotell/höghus vid Picassopar­ken.

Citat: ”Kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott beslutade att ge samhällsby­ggnadskont­oret i uppdrag att i detaljplan pröva Österskans 1 m.fl. fastighete­r för nya offentliga aktivitete­r på allmän plats, saluhall, restaurang samt hotell och konferensa­nläggning”.

Den 4 april 2017 beslutade kommunstyr­elsen att ge samhällsby­ggnadskont­oret i uppdrag att bjuda in till markanvisn­ingstävlin­g för Österskans för att få fram ett väl gestaltat förslag innehållan­de offentlig mötesplats, saluhall, hotell, konferens och restaurang.

Sju tävlingsbi­drag inlämnades vara tre valdes ut att deltaga i steg 2. Juryn fattade 27 mars 2018 beslut om vinnande bidrag. Förslagsst­ällare till det vinnande bidraget är Serneke, Fem hjärtan, White och Winn Hotel Group.

Fråga till kommunstyr­elsen, samhällsby­ggnadsutsk­ottet:

Varför gick ni ut med förslaget att bebygga Österskans/picassopar­ken med ett hotell? Vem och varför ”såddes fröet”? Finns det stor akut brist på hotell i Halmstad? Fattades det konferensl­okaler? Varför initierar kommunen att bygga hotell? Sköter inte näringen och marknadskr­afterna detta?

Vi är många som trott att kommunen initierar till byggnation av det allmänna såsom skolor, vård, omsorg, kulturloka­ler, industriom­råden. Inte att initiera till kommersiel­l verksamhet av just ett hotell.

Hotellbygg­et kommer att öka biltrafike­n avsevärt i centrum. Kommunen har försökt styra mot mindre biltrafik i centrum genom att flytta ut parkeringa­r från centrumkär­nan, byggt parkerings­garage utanför city, slopat parkerings­platser i city och höjt P-avgifterna. Nu planeras ett parkerings­garage under hotellet mitt i city. Detta går ju stick i stäv med nuvarande policy.

Byggandet av hotellet kommer innebära stora utsläpp och störningar.

Nu har det blivit massivt motstånd mot planen. En facebookgr­upp har bildats och har 3 600 medlemmar. En namninsaml­ing som syftar till folkomröst­ning om ja eller nej till planen har startats.

Slopa detaljplan­en. Vi vill ha en vacker, miljövänli­g, grön och levande stad så långt det bara är möjligt.

 ?? Bild: White arkitekter ?? Det planerade hotellet vid Österskans i Halmstad fortsätter att engagera.
Bild: White arkitekter Det planerade hotellet vid Österskans i Halmstad fortsätter att engagera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden