Hallandsposten

Idrottsled­aren Lars-åke Lagrell död

Lars-åke Lagrell, mångårig ordförande i Svenska fotbollför­bundet, har avlidit, bekräftar hans son Sebastian Lagrell för Sveriges Radio Jönköping. – Man känner naturligtv­is stor sorg, säger förbundsor­dförande Karl-erik Nilsson till TT.

- TT

Svenska fotbollför­bundets nuvarande ordförande Karl-erik Nilsson sörjer sin föregångar­e Lars-åke Lagrell.

– Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss. Eftersom att jag också har väldigt starka personliga minnen, och vi hade ett väldigt nära samarbete under många år, är det klart att det är väldigt, väldigt ledsamt att ta emot det här beskedet, säger Nilsson.

Lagrell inledde ledarkarri­ären som 14-åring och engagerade sig sedan för IK Cyrus, Öster, Jönköpings Södra och Smålands fotbollsfö­rbund. 1980–1991 var han generalsek­reterare för Svenska fotbollför­bundet (SVFF) och sedan var han ordförande mellan 1991 och 2011.

”När han efterträdd­e Lennart Johansson som ordförande i SVFF befann sig fotbollsin­tresset i Sverige på något av en bottenpunk­t. Intresset för Allsvenska­n var djupfruset, och herrlandsl­aget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal”, skriver förbundet i ett uttalande på webbplatse­n.

”Lars-åke själv tog aldrig personlige­n åt sig äran för den monumental­a vändningen som följde. Han framhöll alltid folkrörels­easpekten av fotbollen, hur många som var inblandade i de viktiga besluten: årsmötet, de förtroende­valda, intresseor­ganisation­erna.”

” Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss.

Det är ännu inte klart hur Lagrell ska hedras i samband det svenska damlandsla­gets Em-kvalmatch borta mot Island på tisdagskvä­llen.

– På något sätt kommer det att uppmärksam­mas, det är ju självklart, säger Nilsson.

Lars-åke Lagrell blev 80 år.

Karl-erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollför­bundet

 ?? Bild: Mikael Fritzon/tt/arkiv ?? Lars-åke Lagrell var ordförande för Svenska Fotbollför­bundet från 1991 till 2011.
Bild: Mikael Fritzon/tt/arkiv Lars-åke Lagrell var ordförande för Svenska Fotbollför­bundet från 1991 till 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden