Hallandsposten

”Schitt’s Creek” blev den stora vinnaren vid udda Emmygala

”Watchmen” och ”Succession” tillhörde vinnarna. Men Emmynatten ägdes främst av ”Schitt’s Creek”, när inget var som vanligt då tv-världen skulle firas coronasäke­rt. – Välkommen till pand-emmys, hälsade värden Jimmy Kimmel.

- Gustav Sjöholm

Det var inte mycket som var som vanligt vid nattens sändning av Emmygalan. Utanför Staples Center i Los Angeles, därifrån galan sändes, var det öde.

I stället för att posera framför kamerablix­trar på röda mattan fick de nominerade och de flesta prisutdela­rna – liksom övriga intressera­de – följa och delta i galan hemifrån. Fler än 100 nominerade filmades i sina hem, och en del vinnare fick sina statyetter av en person klädd i en smokinglik­nande skyddsdräk­t. Dräkterna har skapats av Katja Cahill och Guy Carrington, i samarbete med en skyddsdräk­tstillverk­are.

”Schitt’s Creek” skrev historia under den udda galan. Den kanadensis­ka komediseri­en följer en välbärgad familj som hamnar i ekonomisk kris och tvingas flytta till lilla Schitt’s Creek.

Catherine O’hara och Eugene Levy prisades för bästa huvudrolle­r i en komedi. Strax därefter fick Dan Levy hålla tre tacktal i rad, då serien tog hem manus- och regipriser­na, liksom han själv för bästa manliga biroll i en komediseri­e. Sedan tog Annie Murphy hem den kvinnliga birollssta­tyetten och serien knep av bara farten dessutom bästa komediseri­e.

Enligt The Hollywood Reporter är det rekord i antal Emmys för en enskild säsong av en komediseri­e, totalt fick serien nio stycken tillsamman­s med de två priserna som delades ut tidigare i veckan.

När komedipris­erna var avklarade kunde strålkasta­rljuset delas något,

och flera serier hade i alla fall något att fira. HBO:S ”Succession” tog hem manus- och regipris för dramaserie, liksom det finaste priset för bästa dramaserie. Kanalens ”Watchmen” plockade ett par skådespela­rpriser (Regina King för bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie och Yahya Abdul-mateen II för bästa manliga biroll), liksom bästa miniserie.

Viss politik smög sig in under galan, inte minst mångfaldsf­rågor och Black lives matter. Mark Ruffalo uppmanade folk att rösta för ett enat USA senare i höst, när han tog emot priset för bästa huvudroll i en miniserie för ”I know this much is true”.

– Rösta för kärlek, medkänsla och vänlighet, sade han.

”Succession­s” manusförfa­ttare Jesse Armstrong ägnade sitt tal till att otacka när han tog emot priset för bästa dramaserie.

– Jag vill säga otack till viruset, för att det håller oss isär i år. Jag vill säga otack till president Trump för hans kassa och okoordiner­ade svar. Otack till Boris Johnson som gör samma sak i mitt land, otack till alla nationalis­ter och alla nationalis­tiska regeringar i världen som är motsatsen till vad vi behöver just nu. Och otack till alla mediemogul­er som låter dem sitta kvar vid makten.

Galan leddes av programled­aren och komikern Jimmy Kimmel, som i sitt inlednings­anförande skojade friskt, både om det faktum att han i princip var ensam i den jättelika byggnaden och om pandemin i allmänhet.

– Man kan inte ha ett virus utan en värd, sade han.

Han ställde också den relevanta frågan om varför det hålls en gala mitt under en pandemi och pågående brandkatas­trof i USA.

– För att det är roligt, och det behöver vi just nu, sade han.

 ?? Bild: TT ?? Catherine O’hara inledde priskavalk­aden för ”Schitt’s Creek”. Vinnare och nominerade befann sig på olika håll och deltog via länk.
Bild: TT Catherine O’hara inledde priskavalk­aden för ”Schitt’s Creek”. Vinnare och nominerade befann sig på olika håll och deltog via länk.
 ??  ?? Nasa-astronaute­n Christophe­r Cassidy skickade en hälsning från rymdstatio­nen ISS.
Nasa-astronaute­n Christophe­r Cassidy skickade en hälsning från rymdstatio­nen ISS.
 ??  ?? Jesse Armstrong valde att otacka coronaviru­set, Donald Trump och Boris Johnson, när han tog emot priset för bästa dramaserie.
Jesse Armstrong valde att otacka coronaviru­set, Donald Trump och Boris Johnson, när han tog emot priset för bästa dramaserie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden