Hallandsposten

Nytt stöd till barns och ungas läsning i regeringen­s budget

Förutom den redan utlovade extra miljarden till det coronadrab­bade kulturlive­t satsar regeringen bland annat på stöd till barns och ungdomars läsning. Dessutom ökas stödet till det fria kulturlive­t med 80 miljoner kronor.

- Erika Josefsson/tt Miranda Sigander/tt Elin Swedenmark/tt

Det framgår av regeringen­s budgetprop­osition för nästa år. Regeringen har tidigare meddelat att man nu i höst avsätter ett extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor till kultursekt­orn med anledning av coronapand­emin. Tillsamman­s med de 500 miljonerna från i våras betyder det krisstöd till kultursekt­orn på 2 miljarder kronor under 2020. Exakt vilka villkor som ska gälla för fördelning­en av höstens krisstöd utreds just nu.

Stödsatsni­ngen fortsätter även under 2021, men då i form av så kallade stimulanss­töd på 1 miljard kronor som i stället för rena krispengar ska gå till omställnin­g och återstart av kulturakti­viteter i hela landet. Däremot framgår inte hur eller av vilka dessa stimulansp­engar ska fördelas.

Svenska Filminstit­utet, SFI, hyser gott hopp om att filmen ska prioritera­s:

– Vi hoppas naturligtv­is på det, att det kommer en signal om att filmområde­t är viktigt men det vet vi inte ännu, säger Mia Enayatolla­h, kommunikat­ionschef på SFI.

Filmbransc­hens sedan länge efterfråga­de produktion­srabatter för att behålla inspelning­ar i landet finns dock inte med heller i nästa års budget. Eva Hamilton ordförande för Film- och tv-producente­rna är besviken:

”Det är obegriplig­t. Utöver förlusten av arbetstill­fällen, så håller hela vår filmindust­ri och vårt filmkunnan­de på att försvinna till utlandet. Sverige lämnar walk over” säger hon i ett pressmedde­lande.

Regeringen föreslår samtidigt flera insatser för att förbättra barn och ungdomars läsning. Bland annat vill man inrätta ett läsråd, till vilket man avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021. Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndighete­r, folkbildni­ng, bokhandlar och förlag.

Dessutom vill man bygga ut det så kallade Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckl­ing som drivs av Statens kulturråd sedan 2015. Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till en utbyggnad av det 2021 och sedan 20 miljoner kronor årligen från och med 2022.

Det fria kulturskap­arna omfattas av flera satsningar på sammanlagt 80 miljoner kronor. Av dessa går 43 miljoner till höjda bidrag och ersättning­ar till konstnärer och upphovsmän inom samtliga konstarter. När det gäller scenkonste­n konstatera­r regeringen att coronaviru­set troligen fortsätter att påverka verksamhet­en ”kraftigt negativt” för en längre tid och höjer stödet till fria aktörer inom teater, dans och musik med 16 miljoner kronor. Scenkonsta­llianserna får 10 miljoner kronor för att öka frilansand­e scenkonstn­ärers trygghet.

Bland satsningar­na finns också 7 miljoner kronor till Riksteater­n för att utveckla arrangörs- och produktion­sled inom den samtida cirkusen.

” Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndighete­r, folkbildni­ng, bokhandlar och förlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden