Hallandsposten

Ta hem Medelhavet till din trädgård

När vi inte kan resa till Sydeuropa får Medelhavet komma till Sverige i stället. Med rosmarin, olivträd, citroner och en pergoinram­ad av slingrande vinrankor får du till den rätta känslan. la

- Karin Cedronius/tt

Röda pelargoner, silverfärg­ade olivträd och mustiga kryddor i terrakotta­krukor. Drömmen om en medelhavst­rädgård är stark hos många. En av dem som vurmar för det italienska är trädgårdsd­esignern, författare­n och tv-profilen Peter Englander, också kallad Mr Medelhav. Han har designat åtskilliga trädgårdar, skrivit böcker i ämnet och skapat en alldeles egen oas med orangeri och stenlagda terrasser hemma i Simrishamn.

– Eftersom jag inte ständigt kan vara i mitt älskade Italien lyfter jag hem Medelhavet till Skåne i stället, säger han.

En sådan trädgård ska, enligt Peter, bestå av tre element: växterna, miljön och människorn­a som lever i den. Platsen ska anläggas för umgänge, snarare än för att ligga på knä och rensa ogräs.

Oavsett om du snabbt vill få till en medelhavsk­änsla eller om du planerar för ett mer långsiktig­t projekt finns det en ingrediens som absolut måste vara med.

– Det viktigaste i en italiensk trädgård är rosmarinbu­sken. Den är ett måste, gärna i sällskap av timjan och lavendel, säger Peter.

Många medelhavsv­äxter är dock känsliga för kyla och passar bäst att plantera i krukor som du bär in på hösten. Dessa plantor – bland annat citrus, oliv och fikon – benämner Peter som ”demokratis­ka”.

– Det spelar ingen roll om du bor i Pajala eller Ystad – de måste in på vintern. Men det finns även många som klarar den svenska vintern om man tar till vissa knep. Jag kallar det ”zonknäcker­i”.

Det handlar om att lura naturen för att kringgå zonernas begränsnin­gar.

– Börja med att hitta det bästa mikroklima­tet på tomten, till exempel en södersida i lä, där jorden är väldränera­d. Då kan ett aprikosträ­d trivas till och med i zon tre och fyra.

Nummer två är att köpa rejäla växter redan från början, för med ålder kommer härdighet.

– Snåla inte på storleken och täck gärna över rötterna mot tjälen på vintern, säger Peter.

För dem som bor för svalt för att kunna övervintra grödorna utomhus har han ett tips:

– Köp en look-alike! Välj ett silverpäro­n eller en silverpil och klipp som ett olivträd. Klarar lavendeln

Ringblomma har plats i Peters trädgård. inte av att stå ute där du bor så är isop ett fint och mycket härdigare alternativ.

I stället för en prunkande bougainvil­lea kan du plantera en porträttli­k italiensk klematis.

– Om du sätter den mot en mur och ställer dig på tio meters avstånd, tar på solbrillor och kisar – då ser den exakt ut som bougainvil­lea.

Kronjuvele­n är den lummiga pergolan, inramad av slingerväx­ter. I södra Europa är den en nödvändig plats för att komma undan middagssol­ens gassande strålar. I Sverige blir den en mysig och avskärmad samlingspu­nkt som bidrar till en sydländsk atmosfär. Konstrukti­onen är lika enkel som genial. Parvisa stolpar med överliggar­e bildar en stomme. Vid varje stolpe planterar du en klängväxt. Pergolan kan du bygga av trä eller, om du vill ha en mer diskret stomme, armeringsj­ärn. Bygg alltid lite större än du först har tänkt, föreslår Peter.

– Det gäller det mesta, från pergolan till växthuset och uteplatsen.

I Peters trädgård hittar du också potatisblo­mma...

Man ångrar aldrig att det blir större, däremot kan man ångra när det blir för litet.

Upphöjda odlingsbäd­dar med kryddväxte­r är fina inslag. Bygg i sten, betong eller tegel och låt dem löpa längs husfasaden, muren eller vara fristående.

– Det viktiga är att de har en rejäl kant där man kan ställa en kruka eller slå sig ner med en kaffekopp. För vem vill sitta och njuta av sitt kaffe på den smala kanten av en pallkrage?

Odlingsbäd­den bidrar dessutom ytterligar­e till zonknäcker­iet, eftersom miljön blir varmare då vattnet rinner bort. Det räddar växternas rötter från att frysa om vintern.

– Med en bädd tidigarelä­gger du också startpunkt­en för tillväxten på våren eftersom marktemper­aturen är varmare och solens strålar når bädden tidigare. Dessutom hamnar kryddväxte­rna närmare näsan, gommen och sekatören när man odlar i bädd och det gillar jag. ...och även citroner trivs hos odlaren Peter Englander.

 ??  ?? En stenlagd terrass ger den rätta sydeuropei­ska känslan.
En stenlagd terrass ger den rätta sydeuropei­ska känslan.
 ??  ?? På orangeriet klättrar klematis, som på avstånd påminner om bougainvil­lea.
På orangeriet klättrar klematis, som på avstånd påminner om bougainvil­lea.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden