Hallandsposten

Vd: ”För många rum för Halmstad”

Halmstad: – Vi hade kanske inte gått in i det här om vi hade trott att det skulle byggas ännu ett stort hotell i centrala Halmstad. Det säger Uwe Löffler, vd för Ligula Hospitalit­y Group som ska driva hotellet vid Resecentru­m. Nu hoppas han på aktiva insa

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Halmstad: Uwe Löffler, vd för det företag som ska driva hotellet vid Resecentru­m, befarar att deras 242 rum tillsamman­s med de planerade 200 på Österskans blir för många för Halmstad.

Via Ligula driver Uwe Löffler också Good Morning-hotellet på Hallarna, plus att han äger fastighete­n vid Centralsta­tionen där Best Western Plus Grand Hotel huserar.

– Så jag har ganska bra koll på marknaden, säger han och fortsätter:

– Statistik från SCB visar att antalet sålda rum i Halmstad i princip har legat still de senaste tio åren. Nu måste politiker, tjänstemän och anställda inom besöksnäri­ngen se till att det händer något i stan, så att det kommer fler besökare. Halmstad är en jättefin sommarstad, men det behövs aktivitete­r även resten av året.

Uwe Löffler plockar också fram beläggning­ssiffror för 2019 från Visita och redovisar kort:

– Det året fanns totalt 393 000 disponibla hotellrum och av dem var runt 222 000 bokade. Det innebär en 56-procentig beläggning. Med de 242 nya rummen i vårt hotell vid Resecentru­m tillförs ytterligar­e 88 000 rum på årsbasis. Det är ökning på nästan 25 procent.

Frågan är då varför Ligula har valt att satsa så stort i det här läget? Uwe Löffler förklarar att när man, efter många diskussion­er, valde att gå in i projektet vid Resecentru­m var planerna på ett 16-våningshot­ell på Österskans – med ytterligar­e 200 rum – vilande.

– Bygget där hade varit av och på i flera omgångar, och just då såg det inte ut att bli något. Vi hade kanske inte gått in i det här om vi hade trott att det skulle byggas ännu ett stort hotell i centrala Halmstad, säger han och tillägger:

– Att vi skrev på till slut hänger också ihop med att det var en paketaffär med Magnolia, som innebär att vi tillsamman­s med dem etablerar oss på andra orter, dock inte i närheten av Halmstad.

Uwe Löffler inser att han givetvis är part i målet och att ”det inte är min sak att hindra någon från att etablera sig”, men spontant tycker han att makthavarn­a i Halmstad borde tänka efter innan de ger klartecken till ännu ett storhotell i stan – i alla fall innan man sett effekterna av Ligulas bygge.

– Om båda hotellen uppförs innebär det att vi ökar den totala rumskapaci­teten med cirka 50 procent. Det blir ingen rolig historia för någon, och det kan jag säga med säkerhet: en sådan snabb ökning klarar ingen stad i hela världen.

Vad gäller hotellet vid Resecentru­m meddelar Uwe Löffler att det blir slutbesikt­ning av bygget i december. I början av nästa år ska en hotelldire­ktör rekryteras, och under våren kommer man att anställa ett 50-tal personer.

– Det finns inget definitivt datum spikat ännu, men vår förhoppnin­g är att kunna öppna i början av sommaren. Och jag vill påpeka att det ska bli väldigt kul, trots corona och orosmolnen på marknaden. Det blir ett fyrstjärni­gt hotell i en helt ny stadsdel, där vi bland annat erbjuder en publik restaurang i bottenplan och en skybar.

Fotnot:

 ?? Bild: Jari Välitalo/privat ?? Till sommaren hoppas Ligula Hospitalit­y Group kunna ta emot de första gästerna på det nya hotellet vid Resecentru­m. ”Hade vi vetat det vi vet i dag, hade vi nog agerat annorlunda”, säger Uwe Löffler, vd för hotelloper­atören.
Bild: Jari Välitalo/privat Till sommaren hoppas Ligula Hospitalit­y Group kunna ta emot de första gästerna på det nya hotellet vid Resecentru­m. ”Hade vi vetat det vi vet i dag, hade vi nog agerat annorlunda”, säger Uwe Löffler, vd för hotelloper­atören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden