Hallandsposten

Så kan lokala regler styra upp bilstrande­n

Mellbystra­nd: Stäng stranden för bilar på natten och utanför högsommar. Låt den bli gångfartso­mråde övrig tid. Det är några punkter i ett förslag till lokala trafikföre­skrifter som länsstyrel­sen nu ska titta närmare på.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

I dag finns ingen reglering av trafiken och parkeringe­n på stranden. Den hör varken till det statliga eller kommunala vägnätet. Om det är en väg, så är det en enskild väg.

– Då betyder det att bashastigh­eten gäller där nere, 70 kilometer i timmen. Det tycker jag är fullständi­gt oacceptabe­lt, säger en Mellbystra­ndsbo som har vänt sig till länsstyrel­sen.

Där fick han rådet att lämna in en ansökan om att länsstyrel­sen upprättar lokala trafikföre­skrifter. Sagt och gjort.

Helst vill Mellbystra­ndsbon att trafiken förbjuds helt, eftersom stranden är av riksintres­se för friluftsli­v och rekreation.

I andra hand vill han att strandtraf­iken enbart tillåts när behovet är som störst, exempelvis mellan 15 juni och 15 augusti. Men även då bör stranden stängas av nattetid, från klockan 22 till 7.

– Då får man bort buskörning­en och den illegala husbilscam­pingen som förekommer. Övriga tider på året finns det gott om parkerings­möjlighete­r inom gångavstån­d, säger Mellbystra­ndsbon.

Högsta tillåtna hastighet bör vara gångfartso­mråde, precis som i Laholms stadskärna.

Förslaget gäller stranden mellan Mellbyväge­n och Koloniväge­n. En sträcka med flera säkerhetsa­spekter som lyfts fram.

– Strax söder om Mellbyväge­n är det väldigt ofta lös sand. Där kör bilar fast allt som oftast. Det vore

I förslaget om lokala trafikföre­skrifter på stranden ingår att stänga nedfarten vid Mellbyväge­n, där sanden ofta är lös. lämpligt om kommunen stängde av den nedfarten, som de gjorde för några år sedan efter påtrycknin­gar.

– Sedan går Mellbystra­ndsskolan ofta ner med sina elever vid Sjöfågelvä­gen. Det är inte lämpligt om det kör massa bilar där då.

Mannen är engagerad i intressefö­reningen Strandmilj­ö Laholm, som vill minimera strandtraf­iken, men har lämnat in förslaget i eget namn. Han vill inte framträda i tidningen eftersom en annan medlem i föreningen tidigare har drabbats av skadegörel­se.

Förslaget är komplett med kartor och lämpliga skyltar.

– Vi får titta på detta och se vilken väg vi ska gå, säger Charlotte Viklund, förvaltnin­gshandlägg­are som arbetar med bland annat lokala trafikföre­skrifter på länsstyrel­sen i Halland.

Hon konstatera­r att bilstrande­n är en komplex fråga och att myndighete­ns chefsjuris­t kommer att kopplas in i ärendet.

Är förslaget genomförba­rt?

– Jag kan inte svara på det. Frågan är ju först och främst om det är en väg eller inte, det är där vi måste börja, säger Charlotte Viklund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden