Hallandsposten

Malin från hemtjänste­n: ”Ett sinnessjuk­t tempo”

Halmstad: Malin Horvath som jobbar inom den kommunala hemtjänste­n har fått nog. Kraven på vad personalen ska hinna med är orimliga och det går ut över både hälsan och kunderna säger hon. – Det är ett helt sinnessjuk­t tempo. Det finns ingen tid för omsorg

-

Halmstad: Malin Horvath som jobbat inom hemtjänste­n i 14 år har fått nog. Arbetstemp­ot är orimligt och det finns ingen tid för omsorg av de äldre, menar hon. Kommunal bekräftar bilden.

I våras berättade anställda inom hemtjänste­n anonymt i HP om en arbetssitu­ation som de beskrev som orimlig.

Malin Horvath har jobbat i vården i 25 år, varav 14 inom hemtjänste­n. Hon säger att artiklarna fick stor uppmärksam­het bland hennes arbetskamr­ater.

– Folk köpte tidningen och lät den ligga framme. Alla tyckte att det var jättebra, vi trodde inte det var sant att någon tagit det steget. Men det glöms ju bort fort igen, säger hon.

Själv har hon ofta tänkt tanken att kliva ut i offentligh­eten och berätta om den stress och press som hon menar genomsyrar hemtjänste­n i dag. Efter ett helgpass som nästan tog knäcken på henne var måttet rågat.

– Jag, och många andra, har fått nog. På den rundan jag jobbade är det inte ovanligt att vi anställda har ett 30-tal insatser på en dag och det är helt omöjligt att hinna med och göra det bra för kunderna när det är så tajt.

Malin ser en stor risk för att kunderna inte får rätt vård och omsorg och kanske till och med far illa när personalen tvinga stressa mellan uppdragen.

– När vi stressar som vi gör är det lätt att missa saker. Det är lätt att få tunnelseen­de och bara gå på det som står i kundens genomföran­deplan. Det är människor och inte robotar vi arbetar med och det uppstår hela tiden situatione­r som inte är planerade och som det inte finns tid för, säger hon och fortsätter:

– Vi tar oss tid, för det är viktigt för oss att se kunderna och ge dem närhet men det sker på bekostnad av att vi blir sena till nästa kund, inte hinner gå på toa, får dra ner på vår halvtimmes lunch eller tvingas jobba över.

En kollega till Malin, som vill vara anonym, bekräftar bilden.

– Det är nästan så att man är gråtfärdig. Det är snabbt in till kunden och lika snabbt ut igen. Vi vet aldrig hur kunden mår när vi kommer, de kan vara ledsna eller må dåligt men vi hinner inte ge dem den medmänskli­ghet som vi skulle vilja, säger hon.

Malin och hennes kollega berättar att situatione­n har blivit värre den senaste tiden och att många anställda mår dåligt.

– Alla säger likadant, de klarar inte av den här stressen varje dag. Man är så uppe i varv när man kommer hem och mår psykiskt dåligt och det påverkar sömnen, säger kollegan.

– Det finns ingen tid för återhämtni­ng mellan passen och det påverkar både sömn och orken att ha ett socialt liv, tillägger Malin.

Malin flikar in att det dessutom är ett faktum att pågående coronapand­emi gör att varje insats tar längre tid i och med de skyddsåtgä­rder som personalen måste ta hänsyn till. Någon extra tid till detta har inte lagts in i planeringe­n.

– Dessutom är kunderna redan avskärmade och lever i ensamhet, vi hinner knappt med dem i vanliga fall men det är ju nu om någon gång som de behöver vår närhet, att vi tar

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Tid är en bristvara inom hemtjänste­n, uppger Malin som menar att det måste till en förändring i arbetsmilj­ön om personalen ska orka med.
Bild: Roger Larsson Tid är en bristvara inom hemtjänste­n, uppger Malin som menar att det måste till en förändring i arbetsmilj­ön om personalen ska orka med.
 ??  ?? Tid är en bristvara inom hemtjänste­n i dag enligt Malin Horvath som har jobbat i hemtjänste­n i 14 år. Schemat är så pressat att det inte ens finns utrymme för att trösta någon som känner sig ensam eller mår dåligt säger hon.
Tid är en bristvara inom hemtjänste­n i dag enligt Malin Horvath som har jobbat i hemtjänste­n i 14 år. Schemat är så pressat att det inte ens finns utrymme för att trösta någon som känner sig ensam eller mår dåligt säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden