Hallandsposten

En sup för försvaret – en kallsup för Sverige

Frågeteckn­en blir desto fler när skatteunde­rlaget likt omvärldslä­get är lika skakigt. Den höjda alkoholska­tten är ingen garanti för höjda skatteintä­kter.

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/9. Det blir trots allt ett försvarsbe­slut i förhålland­evis bred enighet, efter en längre tid av envist gnetande från Centerpart­iet och Liberalern­a. Hela 13 miljarder extra till försvaret och ett artillerir­egemente i Kristineha­mn. Ändå är det långt ifrån vad som först bestämdes i Försvarsbe­redningen.

För åren 2026–2030 hade de forna Allianspar­tierna tidigare krävt en satsning på 45 miljarder kronor, men det ”bidde” bara en fjärdedel av det.

Liberalern­as Allan Widman poängterad­e emellertid att frågan ”skjuts till 2023”, vilket givetvis ger hopp om att försvaret kan ges en andra chans om tre år. Det är dock en lång tid tills dess och risken är stor att den säkerhetsp­olitiska situatione­n försämrats avsevärt till 2023 (DN 18/9).

Den som blickar ut över Östersjön ser få tecken på att vår östliga granne Ryssland kommer gräva ner stridsyxan framöver. Att skjuta försvarspo­litiska beslut på framtiden är riskabelt när det förväntas blåsa upp till storm.

Det som däremot är mest förvånande i sammanhang­et är Socialdemo­kraternas val av hur de vill finansiera satsningen – genom höjda punktskatt­er på alkohol och tobak. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) påtalade med glimten i ögat att det är ”en god gärning om man tar en öl på fredagen” (Expressen 21/9). På sociala medier har skämten haglat om hur vi numera med gott samvete kan ”ta en sup för försvaret”.

Om vi bortser från de komiska inslagen i argumentat­ionen går det inte att bortse ifrån att försvaret istället riskerar att få en obehaglig kallsup när beslut flyttas till framtiden.

Frågeteckn­en blir desto fler när skatteunde­rlaget likt omvärldslä­get är lika skakigt. Den höjda alkoholska­tten är ingen garanti för höjda skatteintä­kter.

Skatteutsk­ottets rapport från 2016 (2015/16:RFR8) påvisade att det är lätt att överskatta effekten av en eventuell punktskatt­shöjning på skatteintä­kterna. Risken finns att höjningen kan få motsatt effekt, det vill säga att intäkterna minskar.

De höjda alkohol- och tobaksskat­terna riskerar alltså att leda till att smugglinge­n samt gränshande­ln till våra grannlände­r kommer att öka på bekostnad av den inhemska försäljnin­gen. Det är givetvis sannolikt att när väl resandet kickar igång nästa år kommer desto fler passa på att handla sprit i taxfree-butiken på väg hem från charterres­an i Grekland.

” Risken finns att höjningen kan få motsatt effekt, att intäkterna minskar.

Det finns även något djupt ironiskt i att höjda alkohol- och tobaksskat­ter som är tänkta till att finansiera vårt yttre försvar riskerar att bidra till att stjälpa vårt inre försvar mot den organisera­de brottsligh­eten.

Höjda skatter på alkohol och tobak kommer onekligen att stärka smugglarna­s och därmed gängens position på den svarta marknaden. När regeringen föreslår det ena eller andra för rikets säkerhet skulle det givetvis vara på sin plats att inte presentera förslag med så uppenbart motstridig­a effekter.

 ?? Bild: Adam Ihse / TT ?? Försvaret får extra pengar, som finansmini­stern menar ska komma från höjd skatt på alkohol och tobak.
Bild: Adam Ihse / TT Försvaret får extra pengar, som finansmini­stern menar ska komma från höjd skatt på alkohol och tobak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden