Hallandsposten

Halland får beröm för sin hantering av coronaskyd­d

Halland: Region Halland får med beröm godkänt av Arbetsmilj­överket för sitt arbete med skyddsutru­stning till vård- och omsorgsper­sonal. – Det är jättekul att vi omnämns så positivt, säger Georg Schwarz, säkerhetss­trateg på Region Halland.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

När coronapand­emin nådde Sverige så blev frågan om skyddsutru­stning snabbt en het potatis. På en del håll tog allt från visir till förkläden helt slut och vårdens vanliga leverantör­er kunde inte möta de stora behoven.

Efter att Arbetsmilj­överket fått signaler om att det användes skydd som inte var testade eller säkra så inleddes en diger tillsyn i hela landet. Inspektion­en pågick till och med den 31 augusti och i ett brev till Region Halland konstatera­r myndighete­n att man inte hittat någon utrustning som varit felaktig eller inte godkänd.

”Ett bra arbete avseende personlig skyddsutru­stning har genomförts. Ni har styrt upp materialfö­rsörjninge­n centralt och kvalitetsg­ranskat all utrustning innan den skickats ut i verksamhet­en, vilket är bra”, heter det i brevet.

Georg Schwarz säger att det är ett gediget arbete som ligger bakom att Region Halland lyckats säkra en så god tillgång på godkänd skyddsutru­stning att man även kunnat förse de halländska kommunerna.

– Vi har också kunnat hantera och kvalitetsp­röva utrustning som tillverkat­s lokalt eller som skänkts till oss. Den utrustning­en har vi aldrig behövt ta i bruk, men den har lagts i lager för att kunna användas om det skulle uppstå en total brist. Det har känts tryggt att ha den beredskape­n även och den inte har behövt nyttjas.

Efter att Arbetsmilj­överket öppnade upp för användning av viss så kallad alternativ skyddsutru­stning så beslutade regionstyr­elsen hur sådana alternativ skulle granskas och eventuellt godkännas.

– Det innebar att vi även hade en nödplan om det skulle köra ihop sig, men vi har inte behövt använda skyddsutru­stning som saknat Ce-märkning eller återanvänd­a sådant som är avsett för engångsbru­k, säger Georg Schwarz.

Tillgången på skyddsutru­stning uppges också vara fortsatt god.

– Vi har även marginaler för att klara en eventuell ökning av inkommande patienter, säger Georg Schwarz.

” Det är jättekul att vi omnämns så positivt.

Georgs Schwarz, säkerhetss­trateg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden