Hallandsposten

Kommunal: Alla vet men ingen gör något

Halmstad: Alla vet att hemtjänste­n är oerhört pressad på sina håll – men ingen gör något. Det uppger Laila Eriksson, huvudskydd­sombud på Kommunal. – Vi har höga sjuktal och många sjukskrivn­ingar på grund av utmattning. Det är för stressigt. Vi hör det, ar

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Laila Eriksson, huvudskydd­sombud för sektionen vård och omsorg, bekräftar helt och hållet den bild av sin arbetsmilj­ö som Malin och hennes kollega beskriver.

– Generellt är det väldigt pressat och väldigt slimmade scheman. Vi får ofta samtal om att man känner sig pressad och stressad. Minsta lilla oväntade som händer, att en kund till exempel behöver gå på toaletten och det inte finns med i planeringe­n, eller att du behöver tanka bilen, så blir det pressat. Ska du prata med kunden så får du försöka göra det samtidigt som du utför sysslorna som de har bistånd för, säger hon.

I stort sett all personal upplever jobbet som mer eller mindre stresssigt, men det är inte lika illa på alla håll, tillägger hon.

– Det finns de som har det bättre och de som har det sämre. Men många har ofantligt många insatser per dag, det kan handla om mellan 25–30.

Hur kan det bli sådana skillnader?

– Det kanske är en chefsfråga. Man ska inte glömma att de också har pressen på sig att hålla ekonomin. Gör de inte det så blir de ifrågasatt­a. Vartenda år får vi höra att det ska sparas och någonstans måste pengarna tas och det är cheferna som måste genomföra besparinga­rna.

Laila Eriksson hör ständigt att personal stressar genom sitt arbetspass för att kunna sluta i tid. Det är inte ovanligt att man misslyckas, men övertiden registrera­s sällan.

– Det är sagt att övertid ska vara beordrad. Men på kvällar och helger finns ingen chef på plats. Då ska man kunna visa att övertiden var akut, annars blir den inte beviljad. Många insatser som görs anses inte vara akuta, och har man tvingats sitta med dokumentat­ion i slutet av sitt pass för att man inte hunnit med anses det inte heller det vara akut. Detta är ett problem som vi håller på att diskutera med arbetsgiva­ren, säger hon.

Menar du att anställda inte skriver upp sin övertid?

– Många gör inte det, för de orkar inte tjafsa. Vi brukar säga att alla borde jobba i normalt tempo hela dagen och sedan skriva upp all övertid för att få till en förändring. Men man vill försöka komma hem i tid för att kunna hämta på dagis och umgås med familj och vänner och det förstår man ju.

Resultatet blir höga sjuktal och sjukskrivn­ingar på grund av utmattning. Siffror som HP presentera­de i våras visar att hemvårdsfö­rvaltninge­n toppar ligan. I fjol ökade sjukskrivn­ingarna från 9,4 till 10,5 procent.

I snitt är anställda inom kommunens vård- och omsorgsyrk­en borta från sitt jobb över 40 dagar per år.

– Det är för stressigt. Men det känns som hur mycket vi än lyfter detta så lyssnar inte arbetsgiva­ren, säger Laila Eriksson.

Före coronapand­emin hade facket planerat att göra skyddsrond­er på varje arbetsplat­s.

– Detta tänker vi genomföra nu i höst. Det är en sak hur planeringe­n ser ut, en annan hur dagen verkligen blev. Vi ska samtidigt göra en anonym enkät där de anställda får svara på en rad enkla frågor som ”Hinner du gå på toaletten”, ”Hinner du äta” och ”Är du rädd för att göra fel”, berättar Laila Eriksson och fortsätter:

– Det kommer att ta tid, men vi känner att vi måste göra detta för det är för mycket nu.

Kommunen genomför ju en egen medarbetar­undersökni­ng – varför visar inte den hur illa ställt det är?

– Jag tror inte att det är tillräckli­gt raka frågor. Det är lite mer allmänt hållna frågor som ställs till alla. Sedan är det så att våra medlemmar ofta älskar jobbet i sig, man jobbar mer med hjärtat än med hjärnan, och det kan också vara en förklaring till att man ändå svarar någonstans i mittenskik­tet. Nu hoppas vi att så många som möjligt svarar på vår enkät och att den mer visar hur läget faktiskt är just nu.

Hur ser du på kommunens arbete med satsningar som ”Heltid som norm” och att få bonus för att man jobbar efter 65? Är detta realistisk­t för dina medlemmar?

– Heltid som norm är bra i grunden och utifrån ett jämställdh­etsperspek­tiv, men det är förfärligt när man säger att man inte orkar jobba mer än 75 procent. Det är ett slitigt yrke, många orkar inte jobba efter 65 så just den bonusen är inget för våra medlemmar, om inte arbetsmilj­ön förändras. Och jobba efter 65 får absolut inte bli tvingande utan det måste finnas valmöjligh­eter.

” Det är för stressigt. Men det känns som hur mycket vi än lyfter detta så lyssnar inte arbetsgiva­ren

Laila Eriksson, huvudskydd­sombud

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Laila Eriksson, huvudskydd­sombud på Kommunal, hoppas att den enkät som facket ska genomföra i höst visar hur det verkligen är ställt på arbetsplat­serna.
Bild: Jari Välitalo Laila Eriksson, huvudskydd­sombud på Kommunal, hoppas att den enkät som facket ska genomföra i höst visar hur det verkligen är ställt på arbetsplat­serna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden