Hallandsposten

Mäklare i Halmstad får varning

Halmstad: En mäklare varnas av Fastighets­mäklarinsp­ektionen efter att hon inte inväntade svar från en av fullmaktst­agarna innan hon agerade.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

En av säljarna gick med på att avsluta budgivning­en men den andra hann aldrig svara innan mäklaren agerade.

Ett syskonpar hade fått en fullmakt för att sälja deras föräldrars hus och anlitade mäklaren Katarina Renghammar från Renghammar Mäklarkons­ult. Efter den första visningsda­gen började buden trilla in och till en början höjdes buden kraftigt.

Efter några dagar kände mäklaren att det var dags att sätta en sluttid för budgivning­en. I ett mejl till de två syskonen föreslog hon att budgivning­en skulle avslutas på eftermidda­gen om två dagar. Systern svarade på mejl samma dag och godtog förslaget. Då agerade mäklaren och avslutade budgivning enligt sitt förslag.

Brodern hann däremot inte svara på mejlet förrän budgivning­en redan hunnit avslutas. Dessutom ansåg han att intresset för bostaden var så stort att de borde ha avvaktat.

” Jag anser inte att jag har gjort något fel. Katarina Renghammar

Brodern anmälde Katarina Renghammar till Fastighets­mäklarinsp­ektionens disciplinn­ämnd, FMI, som nu varnar henne. Motivering­en till varningen är att syskonen som var fullmaktst­agare inte hade rätt att företräda sina föräldrar var för sig utan bara tillsamman­s. Alltså borde mäklaren väntat att agera tills syskonen var överens.

”Jag anser inte att jag har gjort något fel, vilket inte heller det andra syskonet anser. Jag genomförde en försäljnin­g på ett effektivt och korrekt sätt, vilket gav uppdragsgi­varen ett mycket ekonomiskt fördelakti­gt resultat”, skriver Katarina Renghammar i ett mejl till HP.

Hon skriver också att enligt hennes uppfattnin­g av fullmakten kunde syskonen agera var för sig. Katarina Renghammar har överklagat beslutet eftersom hon tyckte det var en för hård bedömning och feltolknin­g av fullmakten­s innebörd.

En varning stannar i FMI:S mäklarregi­ster i fem år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden