Hallandsposten

Mp-huset stänger efter tre bekräftade fall av covid-19

Hyltebruk: På grund av bekräftad coronasmit­ta i verksamhet­en väljer Mp-huset att stänga veckan ut. – Vi fick veta att tre personer i verksamhet­en har fått ett positivt covidtest, säger Christer Grähs, kultur- och folkhälsoc­hef i Hylte kommun.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Tre personer har bekräftats smittade i den kommunala arbetsmark­nadssatsni­ngen som sysselsätt­er nyanlända och långtidsar­betslösa personer. Verksamhet­en hålls nu stängd för att kommunen ska få en överblick av läget och begränsa eventuell smittsprid­ning.

Har personerna varit i verksamhet­en den senaste tiden?

– De har inte varit där den senaste dagen, men de har varit där tidigare. Det är lite svårt att säga exakt vilka kontakter de har haft. De rekommenda­tioner vi har på alla arbetsplat­ser är att man inte går till arbetet om man har symptom. När de har fått symptom så har de gått och testat sig, säger Christer Grähs, kultur- och folkhälsoc­hef i Hylte kommun.

Mp-huset omfattar totalt ett 60tal personer, både anställda och deltagare.

– Eftersom det har varit flera personer på kort tid, och eftersom det här är en sjukdom med en inkubation­stid på ett par veckor, så tror vi att det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig.

Hylte kommun har tidigare under coronapand­emin stängt ned flera verksamhet­er tillfällig­t i förebyggan­de syfte, bland annat simhallen i Örnahallen, biografen i Forum och daglig verksamhet för funktionsv­arierade personer.

Men Mp-huset har hela tiden hållit öppet för att sysselsätt­a personer som står långt ifrån arbetsmark­naden. Däremot har verksamhet­en anpassats för att minimera smittsprid­ning, menar Grähs.

– Vi har inte stängt någon verksamhet utifrån konstatera­d smitta förut. Det har varit få bekräftade fall i Hylte tidigare. Nu kom det plötsligt tre bekräftade fall på samma arbetsplat­s.

Målsättnin­gen är att öppna Mp-huset igen nästa vecka, men det är inte säkert att det blir så.

– Det är en stor insats att stänga igen en verksamhet där vi har många människor som har stort behov av en fast punkt i tillvaron. Det är viktigt att den typen av verksamhet kan hålla öppet. Samtidigt är det viktigt att vi vidtar försiktigh­etsåtgärde­r när vi har tre bekräftade fall, säger Christer Grähs. Räcker det att hålla stängt Mp-huset i en vecka?

– Vi vet inte. Det tredje och sista fallet fick vi bekräftat vid 12-tiden i dag (läs tisdag, reds. anm). Vi får titta närmare på om vi ska hålla stängt längre och fatta ett nytt beslut i dialog med medicinskt ansvarig sjuksköter­ska. Om vi får fler bekräftade tester så har det också en inverkan på vårt beslut.

Mp-huset är beläget i södra industriom­rådet i Hyltebruk. Såväl second hand-butiken som viss kommunalse­rvice berörs av den tillfällig­a stängninge­n.

– Den kommunala servicen består i att deltagarna kör en postrunda, tvättar kommunens bilar, arbetar på ett möbellager för interna kontorsmöb­ler och bistår förvaltnin­gar.

Mp-husets ansvariga har ännu inte gått ut med någon riktad informatio­n till de verksamhet­er som kan ha haft kontakt med Mp-husets deltagare och anställda.

 ?? Bild: Isabel Bark/arkiv ?? Kommunala Mp-huset stänger ned tillfällig­t efter att tre personer i verksamhet­en har bekräftats vara smittade av coronaviru­set. ”Det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig”, menar Christer Grähs, kultur- och folkhälsoc­hef i Hylte kommun.
Bild: Isabel Bark/arkiv Kommunala Mp-huset stänger ned tillfällig­t efter att tre personer i verksamhet­en har bekräftats vara smittade av coronaviru­set. ”Det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig”, menar Christer Grähs, kultur- och folkhälsoc­hef i Hylte kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden