Hallandsposten

Misstänkt för mordförsök nu efterlyst via Interpol

Knäred: Polisen tror att den tredje personen som misstänks för mordförsök vid en bröllopsfe­st i Knäred har flytt utomlands. Han är nu efterlyst via Europol och Interpol.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Två medmisstän­kta, 19 och 21 år gamla, sitter häktade sedan flera veckor.

Den tredje, en 19-åring som liksom de andra männen kommer från Falkenberg, har polisen ännu inte fått tag på. På måndagen häktades han i sin utevaro, alltså trots att han fortfarand­e befinner sig på fri fot.

Polisen misstänker att han har lämnat landet.

– Han kan inte bara vara efterlyst i Sverige då. Han måste häktas och det måste ha prövats i domstol för att andra länder ska gå med på att lämna ut vederböran­de, säger kriminalin­spektör Sten Lindbergh som arbetar med utredninge­n.

Den efterlyste 19-åringens advokat, Emma Demuth, förklarade vid häktningsf­örhandling­en att han förnekar gärningen. Även de andra två nekar till brott. I polisförhö­r har de sagt att de inte ens befann sig på platsen.

I samband med en bröllopsfe­st i Knäred 15 augusti blev en 35-årig man från Skara allvarligt knivskuren. Festlighet­erna pågick i flera dagar. Knivdådet ägde rum på lördagseft­ermiddagen, före vigseln, på en annan plats i Knäred än den hyrda festlokale­n.

Polisen säger att de känner till ett motiv, som de inte vill gå ut med i nuläget.

– Vi vill inte lämna ut informatio­n till den här ”frifotinge­n” om vad vi vet eller inte, säger Sten Lindbergh.

En kniv ska ha använts. Om den har hittats kommentera­r polisen inte.

Nu kopplas Noa, polisens nationella operativa avdelning i Stockholm, in på att leta efter den efterlyste.

– Sedan skickas det ut till Europol och Interpol, och landar i alla de här länderna. Det ska inte vara lätt att vara buse och gömma sig i Europa, eller någonstans i världen, säger Sten Lindbergh.

Om han inte hittas kan det bli åtal mot de andra ändå.

– Det kan bli så, om det drar ut på tiden, att det blir en rättegång mot de två som är frihetsber­övade, och så får man fortsätta leta efter den tredje, säger Sten Lindbergh.

Den tidigare häktade 19-åringen dömdes i måndags av Varbergs tingsrätt för ett annat knivdåd.

Han var inblandad i ett knivbråk i centrala Falkenberg förra hösten, där han själv blev stucken i låret. Han dömdes för försök till grov misshandel till skyddstill­syn och att genomgå aggressivi­tets- och våldsprogr­ammet Puls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden