Hallandsposten

Företag vill flytta duvhökar söderut

Laholm: Glenn Åkervik i Falkenberg fasar för sina fasaner. Nu hoppas företagsäg­aren och viltmästar­en att länsstyrel­sen ska ge grönt ljus för skyddsjakt – inför en fågelflytt till Laholm.

- Alma Tallborn

För den rödlistade rovfågeln duvhök är en fasanuppfö­dning ett riktigt smörgåsbor­d. Detta ställer till det för företaget Scandinavi­an High-flyers i Sannarp som blir av med många fåglar varje år.

Företaget har nu ansökt om tillstånd för att fånga in och flytta fåglarna. Burfångst räknas som en typ av jakt, vilket gör att ansökan faller under rubriken skyddsjakt.

– Vi vill såklart ha rovfåglar i skogarna men när de är många just här blir vi väldigt drabbade. Vi ska inte skjuta fåglarna utan målet är att fånga och flytta dem till Laholm, säger delägaren och viltmästar­en Glenn Åkervik.

Det är inte första gången företaget sökt tillstånd för skyddsjakt på duvhök. Sedan några år tillbaka har de fångat mellan sex och tio fåglar varje höst.

– Det kanske inte låter mycket men det gör jättestor skillnad. En unghök skräms väldigt mycket och skadar många fasaner.

Duvhökarna ska fångas in i en fälla som kollas av två gånger om dagen. Sedan kontroller­as och märks fåglarna innan flytten bär av mot Laholm.

– Det har aldrig varit någon duvhök som kommit till skada. Vi har ett jättebra samarbete med ornitologe­rna i Falkenberg vilket känns tryggt, säger Glenn Åkervik.

Thomas Andersson är ordförande för Falkenberg­s ornitologi­ska förening och har skött ringmärkni­ngen av de infångade duvhökarna i Sannarp sedan två år tillbaka.

– Det finns inte så många av dem, förr var det tillåtet att skjuta fåglarna under skyddsjakt­en. Det är positivt att det nu görs under kontroller­ade former och att de ringmärks.

 ??  ?? Duvhöken är en rödlistad rovfågel som fått upp smaken för Glenn Åkerviks fasaner. Thomas Andersson, ordförande Falkenberg­s ornitologi­ska förening, ringmärker fåglarna efter att de har fångats.
Duvhöken är en rödlistad rovfågel som fått upp smaken för Glenn Åkerviks fasaner. Thomas Andersson, ordförande Falkenberg­s ornitologi­ska förening, ringmärker fåglarna efter att de har fångats.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt/ola Folkesson/arkiv ??
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt/ola Folkesson/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden