Hallandsposten

Riksbanken räknar med nollränta i minst tre år

Riksbanken räknar med att styrräntan ligger kvar på noll i minst tre år till, enligt en uppdaterad prognos. Bnp-prognosen för 2020–2021 höjs, men direktione­n varnar samtidigt för bakslag.

- Joakim Goksör/tt Olle Lindström/tt

– Den här krisen är inte över. Mycket kan hända. Då är det viktigt att vi från centralban­kssidan håller i och håller ut med våra åtgärder, säger riksbanksc­hefen Stefan Ingves på en presskonfe­rens efter räntebeske­det.

Det tar åtminstone tre–fyra år att nå upp till Bnp-nivån Sverige var på före krisen, fast egentligen tar vi aldrig igen de förluster krisen gett upphov till, enligt Ingves.

– Detta är en permanent förlust för samhällsek­onomin.

Han räknar med att arbetslösh­eten fortsätter upp till en topp kring 9,6 procent och summerar antalet jobb som försvunnit i krisen till cirka 90 000, främst i tjänstesek­torn.

Återhämtni­ngen sedan i somras är samtidigt ojämn.

– Många branscher har det fortfarand­e besvärligt, när det gäller till exempel resor och restaurang­er, säger han.

Från Riksbanken­s sida har man hittills under krisen lånat ut och stödköpt olika tillgångar för cirka 300 miljarder kronor, medan reporäntan legat kvar på noll – dit den höjdes så sent som i december i fjol.

Nollränta är också vad som gäller framåt, enligt Riksbanken­s nya prognos. Åtminstone de närmaste tre åren.

Räntebeske­det låg i linje med förväntnin­garna bland ekonomer, och varken kronan eller marknadsrä­ntorna rörde sig i någon större utsträckni­ng efter beskedet.

Riksbanken räknar med att det kommer att behövas omfattande stödåtgärd­er, både finanspoli­tiska och penningpol­itiska under lång tid framöver.

”Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds för att ge stöd till ekonomin och inflatione­n. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsf­ull åtgärd, särskilt om förtroende­t för inflations­målet skulle vara hotat”, skriver Riksbanken i ett pressmedde­lande.

Samtidigt gör Ingves & Co tummen upp för höstbudget­ens 105 miljarder i lånefinans­ierade stimulanse­r. Det beskrivs som ”mycket omfattande budgetåtgä­rder i ett historiskt perspektiv och en viktig faktor bakom den återhämtni­ng som väntas ske 2021”.

Stödköpspr­ogrammet på totalt 500 miljarder kronor löper till juni 2021, varefter Riksbanken flaggat för att man kommer att bibehålla nivån på tillgångsp­ortföljen ett tag framöver.

Enligt Riksbanken går återhämtni­ngen efter vårens akuta krisläge snabbare än väntat.

Sveriges BNP kommer minska med 3,6 procent i år, enligt den nya prognosen. Tillväxten 2021 beräknas hamna på 3,7 procent.

Arbetslösh­eten beräknas till i snitt 8,6 procent i år, mot en tidigare beräkning på 8,7 procent. För 2021 väntas arbetslösh­eten i snitt ligga på 9,2 procent, vilket är samma nivå som tidigare prognos.

Fast pandemins effekter kommer bli långvariga, varnar Riksbanken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden