Hallandsposten

V får stöd av SD för att stoppa budgetförs­lag

Vänsterpar­tiet vill stoppa regeringen­s budgetförs­lag om sänkta arbetsgiva­ravgifter för unga med hjälp av M, KD och SD. SD är beredda att stödja V-initiative­t, men M och KD avvaktar med besked.

- TT

Vänsterpar­tiets tillträdan­de partiledar­e Nooshi Dadgostar.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) är inte förtjust. ”Det är förvånande att Vänsterpar­tiet återigen vill använda (M-ledaren) Ulf Kristersso­n som bulvan för ett samarbete med Sverigedem­okraterna. Utan stöd från dem kan Vänsterpar­tiet nämligen inte förverklig­a detta, vilket de så klart är medvetna om”, säger han i en skriftlig kommentar.

Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni säger att det är henne främmande att borgerliga partier som M och KD skulle kroka arm med V igen för att stoppa en minskning av företagens kostnader för att anställa unga.

L och Centerpart­iet har varit pådrivande för att de sänkta avgifterna alls skulle komma med i deras och regeringen­s gemensamma budget.

Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson har svårt att se Moderatern­a gå ihop med V igen, som i vintras då ett Centerförs­lag om ingångsavd­rag stoppades på samma sätt.

Det var den tillträdan­de partiledar­en i Vänsterpar­tiet, Nooshi Dadgostar, som gjorde utspelet om arbetsgiva­ravgiftern­a på en pressträff i riksdagen.

Eftersom M, KD och SD har kritiserat förslaget innebär det att det skulle kunna bildas en majoritet för att stoppa det i riksdagen.

Det handlar om förslaget att minska arbetsgiva­ravgiftern­a för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år. Kostnaden för nästa år är 7,5 miljarder och för 2022 nästan 9 miljarder kronor.

– Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställnin­gar. Finansmini­stern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar.

Partiet kommer nu att ta kontakt med M och KD, uppger hon.

V samtalar eller förhandlar inte med SD, men SD:S stöd är nödvändigt för att förslaget ska stoppas. Och SD är beredda att ställa upp.

– Vi vill göra så här, vi vill riva ut den här delen ur budgeten och använda de här åtta miljardern­a till något annat, säger SD:S ekonomisk-politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt.

M och KD avvaktar med besked om de vill stoppa sänkningen.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv ??
Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden