Hallandsposten

Platsbrist på fängelser är ett hot mot säkerheten

Svenska fängelser och häkten och fyllda är till brädden. Platsbrist­en är så allvarlig att Kriminalvå­rden går upp i stabsläge.

- Mia Holmberg Karlsson/tt

Myndighete­n har brottats med ett stort inflöde av intagna under en längre tid, men nu har situatione­n blivit så allvarlig att akuta åtgärder krävs. Beläggning­en är mycket hög. Och prognosen framåt ser inte ljusare ut enligt Kriminalvå­rdens generaldir­ektör Martin Holmgren:

– När vi tittar på siffrorna över intagna i fängelser framåt ser vi en nio-, tioprocent­ig ökning under det kommande året. Det rör sig om runt 400 personer.

De senaste åren har Kriminalvå­rden svarat på den ökade belastning­en genom att upprätta 1 000 nya platser. Man har även tvingats till dubbelbelä­ggning: där varje intagen i vanliga fall har ett eget rum har allt fler nu fått dela rum med våningssän­gar, vilket medfört extra utmaningar under coronapand­emin.

Men det krävs mer – i och med det så kallade stabsläget planerar Kriminalvå­rden för ytterligar­e 2 000 nya platser. Det handlar om att få fram enklare byggnader och moduler och eventuellt även hyra arrestplat­ser för att konvertera dem till häkten, enligt Martin Holmgren.

– Vi tar beslutet att gå upp i stabsläge för att få en starkare, snabbare framdrift av platser av flera skäl. Dels för att över huvud taget få plats med de frihetsber­övade, dels för att klara vårt grunduppdr­ag som är att verka för att de intagna inte begår brott när de kommer ut, säger han.

Det pågår även processer för att bygga helt nya fängelser, en i Trelleborg­s kommun och en i östra Sverige.

Beläggning­en i anstaltern­a är för närvarande över 100 procent och i häktena strax under 100 procent. Det drabbar personalen – med ökad trängsel kommer ökade säkerhetsr­isker, säger Martin Holmgren.

– För personalen innebär det större påfrestnin­gar när det är tätare mellan de intagna. Personalen behöver vara mer på tårna, vara mer noggrann med de risker som kan uppstå i och med trängseln.

I den budgetprop­osition som presentera­des på måndagen föreslog regeringen att Kriminalvå­rden får drygt en miljard kronor mer i anslag fram till år 2023. Därmed har regeringen tillmötesg­ått det budgetunde­rlag som Kriminalvå­rden lämnade i mars, enligt Holmgren.

– Det här handlar inte om pengabrist. När det gäller budgeten så välkomnar vi regeringen­s besked om ökade anslag.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) säger till TT att det inte är en nyhet att svenska anstalter och häkten är fullbelagd­a.

– Vi har länge haft en period med 100 procents beläggning. Det beror på att polisen gör ett gott jobb och burar in fler, säger han.

” Vi har länge haft en period med 100 procents beläggning.

Damberg framhåller att regeringen gör mycket för att hjälpa Kriminalvå­rden att hantera situatione­n.

– Det regeringen kan göra är att ha en offensiv plan för att bygga ut. Vi tillför väldigt mycket resurser till Kriminalvå­rden och det har vi gjort länge.

Liberalern­a och Moderatern­a kallar nu Kriminalvå­rdens chef till riksdagens justitieut­skott med anledning av det pressade läget.

Mikael Damberg (S), inrikesmin­ister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden