Hallandsposten

Kris i Storbritan­nien: Pubar stänger tidigare

Storbritan­nien skärper coronarest­riktionern­a för att hejda den skenande smittsprid­ningen. Hädanefter måste pubar stänga vid 22 – och den som kan jobba hemifrån ska göra det, enligt premiärmin­ister Boris Johnson.

- TT

Boris Johnson.

Brittiska regeringen vidtar åtgärderna för att förhindra en senare, mer omfattande nedstängni­ng av samhället, enligt Boris Johnson.

– Det är nu vi måste agera. Vi handlar utifrån tanken att det är bättre att stämma i bäcken än i ån, säger premiärmin­istern i ett tal till ledamötern­a i underhuset.

torsdag måste pubar, barer och restaurang­er i England stänga klockan tio på kvällen. Munskydd blir obligatori­skt för butikspers­onal och i taxibilar, utöver de krav som redan gäller. Med start på måndag begränsas dessutom det högsta tillåtna antalet gäster på bröllop och mottagning­ar till 15 personer, medan 30 personer tilllåts delta vid begravning­ar.

Johnson uppmanar samtidigt alla britter att arbeta hemifrån om de har möjlighet. Smittsprid­ningen är allvarlig, säger han.

– Tyvärr har vi, liksom Spanien och andra länder, nått en farlig vändpunkt.

i ljuset av snabbt växande smittosiff­ror i Storbritan­nien, och dagen efter det att två av landets främsta vetenskapl­iga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte rejäla åtgärder vidtas.

Utan en kursomlägg­ning skulle sjukdomen kunna komma att kräva hundratals liv varje dag om bara någon månad, enligt Johnson.

Premiärmin­istern betonar dock att det inte handlar om någon lika långtgåend­e nedstängni­ng av samhället som i våras.

Exempelvis ska skolor och universite­t i England förbli öppna. Hur resten av Storbritan­nien och Nordirland gör är upp till dem, men Johnson säger att liknande åtgärder planeras även där.

Han betonar att arbetet med vaccin och andra motmedel fortgår, men tillägger:

– Om vi inte gör tydliga framsteg bör vi utgå ifrån att de restriktio­ner jag tillkännag­er kommer att råda i kanske sex månader.

Efter talet i underhuset skulle Johnson även tala till nationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden