Hallandsposten

Ryssland: Aleksej Navalnyjs kläder är borta

Efter fynden av nervgiftet novitjok ”i och på min kropp” kräver Aleksej Navalnyj sina kläder tillbaka från ryska myndighete­r. Men sjukvården svarar opposition­sledaren att de inte har kvar några kläder.

- Henrik Samuelsson/tt

”Två oberoende laboratori­er, i Frankrike och Sverige, och tyska försvarets speciallab­oratorium har bekräftat novitjok i och på min kropp”, skriver regimkriti­kern på sin blogg.

Navalnyj fortsätter att han inte väntar sig annat än bortförkla­ringar från rysk sida, men att han vill ha åtminstone sina kläder tillbaka. De är ”ett mycket viktigt bevis”, och politikern kräver att de ”försiktigt packas i en påse och skickas till mig”.

insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Planet akutlandad­e och han togs in på sjukhus i staden Omsk, där kläderna han rest i togs om hand. Enligt sitt blogginläg­g överlämnad­es han ”helt naken” till det tyska ambulansfl­ygplan som sedan förde honom till Berlin, där han nu vårdas.

Ryska vårdmyndig­heter svarar dock att sjukhuset i Omsk inte har kvar några plagg.

– Utredande myndighete­r beslagtog kläderna som ett led i en preliminär utredning, heter det enligt regionala myndighete­r, skriver nyhetsbyrå­n Interfax.

talesman för den ryske presidente­n Vladimir Putin, är avvisande.

– Med all respekt, vi sysslar inte med kläder. Det är inte vårt område, svarar han enligt Interfax när ryska medier ber honom kommentera Navalnyjs krav.

Enligt laboratori­erna i västvärlde­n blev Navalnyj förgiftad av ett nervgift. Giftet är känt från tidigare fall som ryska underrätte­lseorgan anklagas för att vara inblandade i.

Ryssland avvisar alla misstankar.

Aleksej Navalnyj.

 ?? Bild: Frank Augstein/ap/tt ?? Pubar i Storbritan­nien måste stänga tidigare på grund av coronautve­cklingen i landet.
Opposition­sledaren
Från och med
Och Dmitrij Peskov,
Beskeden kommer
Bild: Frank Augstein/ap/tt Pubar i Storbritan­nien måste stänga tidigare på grund av coronautve­cklingen i landet. Opposition­sledaren Från och med Och Dmitrij Peskov, Beskeden kommer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden