Hallandsposten

Sverige om Eu-budgeten: Vi kommer inte ändra oss

Rör inte kompromiss­en, är Sveriges bud när EU:S medlemslän­der nu ska försöka få Eu-parlamente­t att godkänna unionens långtidsbu­dget. Kring brexit lever fortsatt hoppet om ett avtal i oktober.

- Wiktor Nummelin/tt

Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer hamrade fram en budgetuppg­örelse under fyra långa toppmötesd­agar i juli. Men man behöver också ett ja från Eu-parlamente­t innan budgeten för åren 2021–2027 kan träda i kraft.

Och det är långt ifrån givet, då parlamente­t vill omfördela pengar och ha en tidsplan för införandet av nya direkta Eu-intäkter och ställa tydligare krav på att länderna ska uppfylla grundlägga­nde rättsstats­principer.

Eu-minister Hans Dahlgren (S) räknar ändå med att parlaments­ledamötern­a ska ge med sig till slut, efter de förhandlin­gar som just nu pågår med ministerrå­dets ordförande­land Tyskland.

– Det är inte ovanligt att parlamente­t ställer högre krav i den här typen av överläggni­ngar, men slutresult­atet brukar bli mycket nära det som stats- och regeringsc­heferna kommit överens om, konstatera­r Dahlgren i samband med tisdagens Eu-ministermö­te i Bryssel.

Sveriges bud är klart: kompromiss­en från i somras ska inte röras.

– Det går inte att justera den åt ena eller andra hållet utan det är det här som gäller. Den ska inte tunnas ut. Vi kommer inte att ändra oss. Det här är vad som ska ske, säger Dahlgren.

Vid tisdagens ministermö­te avhandlade­s även läget kring förhandlin­garna med Storbritan­nien om framtida handel och andra samarbeten efter brexit.

Relationen gnisslar rejält på grund av ett brittiskt lagförslag som skulle kunna användas för att kringgå det utträdesav­tal som Storbritan­nien och EU enades om i vintras.

EU:S chefsförha­ndlare Michel

Barnier är ändå hoppfull om att en lösning ska kunna nås.

– Det är väldigt bra att man håller lugnet, att man inte låter sig provoceras och att vi verkligen är inriktade på att nå en uppgörelse. För det vill vi ha, säger Hans Dahlgren.

” Den ska inte tunnas ut. Vi kommer inte att ändra oss. Det här är vad som ska ske.

Nästa vecka hålls brexitsamt­alens nionde förhandlin­gsrunda – ursprungli­gen tänkt som den sista. En fortsättni­ng lär dock följa. – Barnier sade i dag att det bästa vore om man hade det klart till den sista oktober. Det är hans målbild, säger Dahlgren som konstatera­r att Eu-sidan fortsatt är enad.

– Jag ska i morgon försöka hitta någon kontakt på den brittiska sidan och tala om vilken enighet vi har inom Eu-kretsen kring det här, så att de inte tror att det går att spela ut länderna mot varandra.

Hans Dahlgren (S), Eu-minister

 ?? Bild: Francisco Seco/ap/tt/arkiv ?? Ingen kommer få precis som de vill, konstatera­r Ylva Johansson (S) inför presentati­onen av sitt asylpaket.
Bild: Francisco Seco/ap/tt/arkiv Ingen kommer få precis som de vill, konstatera­r Ylva Johansson (S) inför presentati­onen av sitt asylpaket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden