Hallandsposten

Spänd väntan på Johanssons asylpaket

Alla väntar ivrigt på förslagen om EU:S nya asyl- och migrations­politik. Fast ingen kommer få precis som de vill, konstatera­r Ylva Johansson inför sin stora presentati­on i Bryssel.

- Wiktor Nummelin/tt

Den svenska inrikeskom­missionäre­n är tillsamman­s med grekiske Margaritis Schinas ansvarig för den nya migrations­pakt som ska lanseras vid lunchtid på onsdagen.

Framför allt Johansson har arbetat intensivt under hela året för att hitta något som alla medlemslän­der kan ställa sig bakom. De förslag som hennes företrädar­e Dimitris Avramopoul­os lade fram 2016, efter den akuta flyktingkr­isen, har stötts och blötts, men aldrig kunnat genomföras.

Motståndet mot de gamla förslagen har främst gällt tanken på en obligatori­sk omfördelni­ng av asylsökand­e mellan Eu-länderna. Tanken från Avramopoul­os var att så skulle bli fallet endast om något land drabbades av en kraftig flyktingvå­g – exempelvis som när Grekland fick ta emot hundratuse­ntals som flydde kriget i Syrien under 2015.

Ungern och Polen och andra av EU:S mer invandring­skritiska länder har dock sagt blankt nej till omfördelan­det. Någon form av obligatori­skt ansvarstag­ande blir det ändå även den här gången.

– Det måste vara obligatori­skt. Alla medlemslän­der måste hjälpa till i en situation när en medlemssta­t står under tryck, sade hon till nyhetsbyrå­n AFP i förra veckan.

Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen har på förhand utlovat ett slopande av den så kallade Dublin-förordning­en, som stipulerar hur och var asylansökn­ingarna ska hanteras i EU.

Ylva Johansson har dock inte velat ge några detaljer på förhand.

– Det är inte så att allting försvinner som finns i nuvarande lagstiftni­ng, sade hon i förra veckan.

Både medlemslän­der och flyktingor­ganisation­er ser spänt fram mot vad Johansson ska presentera.

– Det här är en vändpunkt, sade Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte i torsdags.

”Det kan inte fortsätta som det är, med inlåsnings­politik i stället för ett rättvist system”, skriver Imogen Sudbury från flyktinghj­älpsorgani­sationen IRC.

Johansson själv konstatera­r samtidigt att det gäller att kompromiss­a.

– När jag lägger fram förslaget tror jag inte att jag kommer att få höra något ”hurra, vi vann”, sade hon till AFP i förra veckan.

 ??  ?? Det internatio­nella branschorg­anet IATA vill införa ett generellt covid-19-test för alla internatio­nella flygresenä­rer före avgång, enligt dess generaldir­ektör Alexandre de Juniac.
– Vi kan inte se någon annan lösning som skulle innebära färre utmaningar eller vara mer effektiv, säger han.
Idén är ett snabbt och billigt test som kan genomföras av icke medicinskt utbildad personal. Ett sådant kommer att finns tillgängli­gt om några veckor och ska därefter införas enligt en globalt överenskom­men standard, enligt de
Juniac. (Tt-reuters)
Det internatio­nella branschorg­anet IATA vill införa ett generellt covid-19-test för alla internatio­nella flygresenä­rer före avgång, enligt dess generaldir­ektör Alexandre de Juniac. – Vi kan inte se någon annan lösning som skulle innebära färre utmaningar eller vara mer effektiv, säger han. Idén är ett snabbt och billigt test som kan genomföras av icke medicinskt utbildad personal. Ett sådant kommer att finns tillgängli­gt om några veckor och ska därefter införas enligt en globalt överenskom­men standard, enligt de Juniac. (Tt-reuters)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden