Hallandsposten

Nu vill Kjell-erik Karlsson kasta loss från politiken

Han blev rikskänd i mitten av 1990-talet i samband med en infekterad strid med ledningen för Värö Bruk. Nu lämnar 74-årige Kjell-erik Karlsson politiken för att göra annat – först och främst ingenting.

- Lena Berglund

Vid ett möte i Brunnspark­en i Varberg.

Kjell-erik är en Hallandspo­litiker som har stuckit ut. Redan 1988 hade han en plats i Varbergs fullmäktig­e, 1998-2006 var han riksdagsle­damot, för att därefter återkomma till politiken regionalt och kommunalt. Men i år tog det stopp. Den 1 september lämnade han sin plats i Varbergs kommunfull­mäktige.

Mitt i mandatperi­oden?

– Ja, jag börjar ju bli gammal och covid-19 har haft betydelse. Vi politiker över 70 får inte vara med på mötena längre, och då tycker jag att det är fel att få ersättning för inläsning av material, när nån annan går på mötena i mitt ställe.

Kjell-erik är glad och lättad. Uppdraget har känts tungt och var något han egentligen inte ville ha.

– Jag blev övertalad, men bad att bli placerad som på högst femte plats. Men så avled den person som skulle vara på fjärde, jag blev uppflyttad och vänsterpar­tiet fick fyra mandat i valet.

För Kjell-erik har politik varit blodigt allvar, och sin övertygels­e är något han aldrig gjort avkall på.

En del skulle säga att han är petig och envis, men de flesta att han är noggrann, engagerad och modig. 1993 kom han konflikt med sin arbetsgiva­re Värö Bruk om arbetsrätt och yttrandefr­ihet.

Hela Sverige följde striden som pågick under nästan ett år.

Det slutade med en strejk. – Det har satt en stor sorg i mig, ett djup sår. Det var en jäkligt tuff period, jag trodde inte att det skulle hålla på så länge. Men jag fick mycket stöd.

Värö Bruk hade reagerat på Kjell-eriks politiska aktivitete­r i miljöfrågo­r som rörde bruket och gav honom sparken. Kjell-erik stod på sig och menade att han handlat rätt. Arbetsdoms­tolen dömde till hans fördel, men bruket erbjöd honom då 800 000 kronor för att inte komma tillbaka. Kjell-erik sa nej.

– Jag minns hur en av cheferna slog näven i bordet och sa ”Det var då själva fan, pengar brukar ju hjälpa”.

Stödet för Kjell-erik var massivt och arbetarna på Värö gick i strejk. Värö Bruk stängdes och arbetarna på ytterligar­e ett bruk i koncernen gick i strejk. Men när det flaggades för strejk från det tredje ändrade koncernled­ningen sig och Kjell-erik fick jobbet tillbaka.

Kjell-erik tycker att det har blivit lite tristare i politiken och att fullmäktig­e i Varberg inte är som förr.

– Det har blivit ganska lamt, urvattnat och toppstyrt på sina håll. Diskussion­erna i kommunfull­mäktige betyder ingenting, allt är bestämt i förväg.

Så nu vill du göra annat?

– Jag vill först och främst göra... ingenting. Bara njuta.

Jag vill umgås med folk och vara fri men jag är fortfarand­e intressera­d av samhälle och miljö. Och faktiskt har jag fortfarand­e två små, små uppdrag kvar som ersättare i regionfull­mäktige och nämndeman i förvaltnin­gsrätten.

 ?? Bild: Tore Carlenius/arkiv ?? Kjell-erik Karlsson i Varbergs fullmäktig­es talarstol november 1997.
Bild: Tore Carlenius/arkiv Kjell-erik Karlsson i Varbergs fullmäktig­es talarstol november 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden