Hallandsposten

Våra insatser behövs – barn dör varje dag

När krisen drabbar människor i redan utsatta samhällen är det barnen som drabbas värst. Detta skriver Biskop Susanne Rappmann i Göteborgs stift och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

- Biskop Susanne Rappmann Göteborgs stift Erik Lysén chef för Act Svenska kyrkan

HP Debatt 23/9. Onsdag eftermidda­g (23/9) springer vi för livet tillsamman­s med maratonlöp­aren Håkan Jonsson. Vi springer mellan Onsala och Kungsbacka för barnens skull, för dem som i detta nu riskerar att dö för att de fötts i delar av världen där förutsättn­ingarna för överlevnad är tuffa.

Just i år drabbas barnen extra hårt. I spåren av coronapand­emin riskerar ytterligar­e 6,7 miljoner barn i världen att bli allvarligt undernärda, utöver de 47 miljoner som redan lider av undervikt. 80 procent av dessa barn lever i Afrika och Asien. Samtidigt har viktiga insatser för barns hälsa minskat drastiskt på grund av nedstängni­ngarna i samband med pandemin. Det betyder, bland annat, skyddas mot våld, få tillgång till sjukvård, mat och någonstans att bo.

Varje år vid den här tiden sätter kampanjen Världens barn fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. En av de 13 organisati­oner som står bakom kampanjen är Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsve­rksamhet), som med pengar från fjolårets insamling kunde stötta utbildning­sinsatser i flyktinglä­gret i Rakhine i Myanmar. I lägrets skolor går drygt 5 000 barn, och där har coronapand­emin inneburit extra utmaningar för rohingyern­a som redan levde under mycket hårda förhålland­en. De humanitära behoven är enorma och barnen drabbas särskilt hårt.

Därför springer vi mellan Onsala och Kungsbacka, och hoppas att ni som sluter upp kring oss längs vägen ska skänka en slant för att bidra till att barn i hela världen ska få en chans att överleva sin femårsdag. Vi hoppas också att vi tillsamman­s ska engagera fler för att jämna ut orättvisor­na i världen.

Act Svenska kyrkan arbetar ständigt för barns och inte minst flickors rättighete­r, utifrån övertygels­en att varje människa är skapad och älskad av Gud, och har samma värde och rättighete­r. Coronakris­en skapar hård press på världen och nu är det kanske viktigare än någonsin att skydda barnen mot våld i hemmet, öka tillgången till sjuk- och hälsovård och möjlighete­n att gå i skola. Det är viktiga förutsättn­ingar för att barnen i världen ska få en framtid. Vi kraftsamla­r under loppet till Kungsbacka. Sedan fortsätter arbetet där vi, var och en, vill satsa vårt engagemang. Vi vet att varje liten åtgärd och varje krona kan göra skillnad.

” Just i år drabbas barnen extra hårt. I spåren av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden