Hallandsposten

Folkparken måste förädlas inte bara stå och förfalla

- Kjells & Sonjas dotter

Samhälle. Folkparken­s framtid är högaktuell och många har sina berättigad­e åsikter.

En lösning, som kanske går hem i alla stugor och maktens salar, är att alla får sin beskärda del av kakan och får vara med och bestämma utformning­en av Folkparken på Furet.

De som skall bygga bostäder kanske kan, med mitt förslag, till och med bli pionjärer i branschen och skapa en ny hållbar trend.

Att bygga en bilfri boendestad i staden. I boendet kan det ingå en bilpool och el-cykelpool (eller så kan ett par cyklar/el-cyklar ingå i varje boende).

I nära samarbete med kommunen och kollektivt­rafiken kan resenärer erbjudas rabatterad­e priser. Fördelarna är enorma. Väljer man att bo centralt så kanske man kan välja bort bil.

Halmstads kommun är på god väg att bli landets mest cykelvänli­ga stad, en vision som är verklighet för mig som året-runt-cyklist. Tack för grymt bra cykelbanor.

De som bygger bostadsomr­åden i centrum måste ha hållbart resande med i beaktning. Trafikens infrastruk­tur måste mäkta med när det byggs hundratals nya boenden.

”Lilla” Furuvägen är redan tungt belastad (när byggs den nya Slottsmöll­ebron?) men kan avlastas avsevärt om man i Folkparken skapar en boendemilj­ö med minimal åverkan på trafikflöd­et.

Kulturhuse­t, som naturligtv­is bevaras och restaurera­s, kan innehålla delar för alla och inte minst en ungdomsgår­d (med medlemsavg­ift) för alla våra tonåringar som kanske behöver en plats att ”va” med vuxennärva­ro på volontärba­sis (jag är på!) och meningsful­la aktivitete­r – tänk på värdet för samhället om ungdomar får detta.

Ett utomhusgym vid lekplatsen vore också en tillgång för alla - plats finns. Och ja, bevara så mycket av skogen som möjligt, en av endast 2,5 gröna oaser i hela centrum.

Folkparken väcker känslor. Jag finns tack vare Folkparken. Där på dansgolvet, en sommarafto­n för många fullmånar sedan, möttes mina föräldrar. Även då jag har sentimenta­la kopplingar till området så förstår jag att framtiden knackar på.

Folket, fastighets­ägarna och kommunen kan tillsamman­s bli de Tre Hjärtan som krävs för en hållbar framtid för alla.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Vem ska bestämma hur Folkparken ska se ut i framtiden? Skribenten menar att man kunde göra en kompromiss som kan gynna många.
Bild: Lina Salomonsso­n Vem ska bestämma hur Folkparken ska se ut i framtiden? Skribenten menar att man kunde göra en kompromiss som kan gynna många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden