Hallandsposten

Populära höstförelä­sningar anpassas efter virusläget

Laholm: Det blir coronaavst­ånd och publiktak när föreningen Gamla Laholm drar i gång höstens föreläsnin­gar. Ämnena täcker allt från hotad lokaljourn­alistik till diktatorer i Centralame­rika.

- Jonatan Gernes j.g@hallandspo­sten.se

– Vi får se om folk vågar komma. Det är coronaanpa­ssat och vi ska se till att sällskapen inte kommer för nära varandra, säger Inger Persson, aktiv i föreningen.

Gamla Laholms föreläsnin­gsserie i oktober brukar vara välbesökt. Förra året kom totalt 350 åhörare, med rekordsiff­ran 125 på föredraget om hur Mellbystra­nd var förr.

I år är det max 50 per tillfälle som gäller, så länge inte rekommenda­tionerna ändras.

– Man får anmäla sig på förhand, säger Inger Jönsson.

Journalist­en Martin Jönsson inleder 1 oktober med att ställa sig frågan ”Kan lokaljourn­alistiken överleva?”. Jönsson är uppvuxen i Laholm och har bland annat arbetat på HP, SR, SVD och DN.

Uppvuxen i Laholm är också Carolina Samuelsson, sjukhusche­f på Hallands sjukhus. Hon håller 8 oktober föredraget ”Att leda och utveckla hälso- och sjukvård”.

Hallands polischef Mats Palmgren har tidigare arbetat på

Martin Jönsson är redaktione­ll utveckling­schef på Dagens Nyheter och son till Hp-redaktören ”Kåji”. Hans ämne är den hotade lokaljourn­alistiken. utlandstjä­nst i Latinameri­ka i många år. Han har som rubrik 15 oktober ”Centralame­rika från diktatur till demokrati med förhinder”.

För avslutning­en 22 oktober står statsvetar­en Svend Dahl, chefredakt­ör för tankesmedj­an Timbros nätmagasin. Svend har fått sitt namn efter sin morfar Svend Bøgh-andersen, som var stadsarkit­ekt i Laholm. Ämnet lyder: ”Svensk politik med två år kvar till valet”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden