Hallandsposten

Billigare bostäder till fler

De hyresrätte­r som byggs har ofta en hyra så hög att den utesluter många människor som skulle behöva en ny bostad. Detta skriver miljöparti­sterna Svein Henriksen och Emma Hult.

- Emma Hult, riksdagsle­damot och bostadspol­itisk talesperso­n (MP) Svein Henriksen, ledamot byggnadsnä­mnden och kommunullm­äktige i Halmstad (MP)

HP Debatt 26/9. Bostadsbri­sten är mer än bara siffror. Det är studenten som tvingas leva nomadliv med ockerhyror. Barnet som inte kan fokusera på sina läxor eftersom familjen bor allt för trångt. Kvinnan som inte ser någon annan möjlighet än att stanna hos sin våldsamme sambo.

Trots att det byggs mer i dag än på länge råder det fortfarand­e bostadsbri­st på många håll i Sverige. De hyresrätte­r som byggs har ofta en hyra så hög att den utesluter många människor som skulle behöva en ny bostad. Miljöparti­et jobbar för att alla ska ha rätt till, och ha råd med, en trygg bostad.

I regeringen har vi infört ett investerin­gsstöd, som gör att staten är med och betalar de som bygger bostäder i utbyte mot att de lovar lägre hyror och mindre klimatpåve­rkan.

Stödet gör skillnad. På fyra år har vi sett till att det byggs 36 000 nya hyresrätte­r och studentbos­täder med rimligare hyror. Nu skjuter vi till ännu mer pengar – nära två miljarder kronor för att fler bostadspro­jekt ska kunna sätta spaden i backen. Det betyder fler bostäder som människor med vanliga inkomster har råd med.

Hyrorna i dessa bostäder är generellt 15 procent lägre än snittet. Med fler bostäder med lägre hyra kan fler människor söka sig till bostäder som passar deras behov.

Förra året såg vi också till att kommunerna ska kunna öronmärka var åttonde bostad till en ung vuxen eller en person med svag ställning på bostadsmar­knaden. Så kan vi hjälpa fler att komma in på bostadsmar­knaden.

Utöver nya bostäder satsar vi också på att renovera och energieffe­ktivisera det befintliga beståndet och hyreslägen­heter från miljonprog­rammen.

” Utöver nya bostäder satsar vi också på att renovera och energieffe­ktivisera.

För Miljöparti­et är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmar­knad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillko­r. Samtidigt som vi löser utmaningar­na på bostadsmar­knaden rivstartar vi svensk ekonomi och satsar oss ur klimatkris­en.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? För Miljöparti­et är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmar­knad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillko­r.
Bild: Hp/arkiv För Miljöparti­et är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmar­knad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden