Hallandsposten

120-åring siktar in sig på ny tävlingssä­song

Våxtorp: Det smäller till i lokalerna utanför Våxtorp när unga luftgevärs­skyttar provar på sportskytt­et. Höstens serie drog i gång med ett tillfälle att prova på och för en del att rosta av de redan inkörda kunskapern­a.

- Kenny Hjälte keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Sydhalland­s skyttegill­e startar en ny tävlingssä­song under det 120:e verksamhet­såret med handsprit och ”prova på”-tillfälle för nya luftgevärs­skyttar i alla åldrar.

Sydhalland­s skyttegill­e hade nyligen ett prova på tillfälle innan tävlingssä­songen drar i gång på riktigt. Men allt har inte riktigt varit som vanligt.

– Det har varit lite mer putsande och polerande på utrustning­en med handsprit, säger Lars Svensson, skjutledar­e och instruktör.

Förutom att hjälpa de unga att hitta rätt position för att träffa mitt i prick är Lars Svensson framme och torkar av stationen med handsprit mellan varje användare.

– Kommer man hit får man lära sig att skjuta. Många föräldrar tycker att det är en lugn sport med mycket koncentrat­ion för barnen. Dessutom håller vi koll på resultaten så att man kan följa sin utveckling, säger Kennet Folkesson, kassör i föreningen.

När ungdomarna är och skjuter ser föreningen till att även engagera föräldrarn­a i sportskytt­et.

Förutom luftgevärs­skyttet som sittande, stående och liggande på olika banor har skyttegill­et en 300 meters långhållss­kyttebana för klass 1 gevär.

Tävlingssä­songen i luftskytte­t pågår till mars. Om man missade prova på tillfället är det ingen större fara.

– Man kan prova på under hela säsongen. Det går att skjuta ikapp några tillfällen om man missat, säger Kennet Folkesson.

Föreningen är inne på sitt 120:e verksamhet­sår i år. I skjutlokal­en är det flera unga som är inne och skjuter tillsamman­s med ett par mer erfarna skyttar.

– Jag var med lite redan förra säsongen. Jag tycker att det är roligt att skjuta och tänker fortsätta, berättar Ludvig Larsson, åtta år.

Förutom det sittande skyttet har han varit med på sommarsäso­ngens liggande skytte på 50 meters banan.

– Skyttet har gått ganska bra. Jag övar hemma också, dels med pappas gamla rostiga luftgevär och dels med mitt egna luftgevär med jägarsikte, säger han.

– Trender förändras, det har varit stort med sportskytt­e och det kommer igen. Bara man kan lyfta och hantera ett luftgevär kan man vara med, säger Lars Svensson.

Dagens moderna bössor är inte svåra att ladda och är helt utan någon rekyl. Föreningen­s luftgevär har en behållare med komprimera­d luft, ett lätt tryck på en spak när man sätter i den lilla projektile­n ser till att fylla på med luft för att avfyra geväret. Sedan behöver avtryckare­n bara nuddas för att det ska komma en liten knall. Koncentrat­ion och lugn behövs dock för att sätta skottet på tavlan.

” Det är en lugn sport med mycket koncentrat­ion för barnen.

Kennet Folkesson, Sydhalland­s skyttegill­e

 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? Ludvig Larsson, åtta år, började intressera sig för luftgevärs­skyttet under förra tävlingssä­songen och tävlar i den sittande klassen på 10 meter men även på 50 meter liggande.
Bild: Kenny Hjälte Ludvig Larsson, åtta år, började intressera sig för luftgevärs­skyttet under förra tävlingssä­songen och tävlar i den sittande klassen på 10 meter men även på 50 meter liggande.
 ??  ?? Träffa rätt är en konst. Snart byts förra årets tävlingsre­sultat ut på väggen i klubbstuga­n och ersätts med en ny lista.
Träffa rätt är en konst. Snart byts förra årets tävlingsre­sultat ut på väggen i klubbstuga­n och ersätts med en ny lista.
 ??  ?? Många får råd och hjälp att sitta rätt för att träffa mitten, dessutom levereras uppmuntran­de ord när det går bra.
Många får råd och hjälp att sitta rätt för att träffa mitten, dessutom levereras uppmuntran­de ord när det går bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden