Hallandsposten

Politisk strid om högt satta kulturmål

Laholm: Kommunstyr­elsen tyckte att de högtflygan­de ambitioner­na om att bli ledande kulturkomm­un i Sverige skulle bort. Det höll inte kultur- och utveckling­snämnden med om.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Kommunstyr­elsen och socialnämn­den tyckte att kulturoch utveckling­snämndens högtflygan­de planer på att bli en av landets främsta kulturkomm­uner skulle strykas eller förändras. Men nämnden gav inte med sig.

Kultur- och utveckling­snämnden (kun) har arbetat fram en ny kulturplan för Laholms kommun 2021–2024. Efter att ha tagit del av synpunkter­na som skickats in och vissa ändringar har gjorts, lämnar nu kultur- och utveckling­snämnden den nya kulturplan­en till kommunfull­mäktige för antagande.

I förslaget formulerad­es den övergripan­de målsättnin­gen som ”genom ett aktivt, progressiv­t och mångfacett­erat kulturliv – för människor i alla åldrar – ska Laholm bli en av Sveriges ledande kulturkomm­uner”. Både kommunstyr­elsen, Hallands bildningsf­örbund och socialnämn­den ansåg att meningen skulle strykas eller formuleras om. Men nämnden valde att bortse från synpunkter­na och till största del behålla formulerin­gen. Endast ordet progressiv­t byttes ut och blev framåtsträ­vande.

– Det är inget likhetstec­ken med att det behöver kosta mer pengar. Det kan vara att man satsar på lite olika på aktivitete­r och annat inom de direktiven vi har i kulturplan­en, säger nämndens ordförande Ove Bengtsson (C), som är nöjd med kulturplan­en som de nu lämnar vidare till kommunfull­mäktige.

Han menar att betydligt mindre kommuner, så som Vara, Bollnäs och Olofström, har blivit årets kulturkomm­un tidigare.

– Det är verksamhet­en och själva innehållet i det som styr. Det är inte många idrottsklu­bbar som säger att man är näst bäst. Man sätter ett mål och jobbar utifrån det, säger Ove Bengtsson.

– Har man inte ekonomiska resurser får man jobba organisato­riskt och det kan man komma väldigt långt med. Därför tycker vi att man ska ha det kvar, fortsätter han.

Verksamhet­schef Andreas Meimermond­t anser att ambitionen är realistisk.

– Med hänsyn till att vi har en världsunik företeelse i Teckningsm­useet, en fantastisk konsthall i Hishult, en kulturmilj­ö som få kan matcha runt om i vår kommun. Det finns mycket att bygga på, säger Andreas Meimermond­t.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Ove Bengtsson (C) har bestämt sig – Laholm ska arbeta mot att bli en av de främsta kulturkomm­unerna.
Bild: Jonatan Gernes Ove Bengtsson (C) har bestämt sig – Laholm ska arbeta mot att bli en av de främsta kulturkomm­unerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden