Hallandsposten

Festival bevisade att kulturen aldrig tystnar

Den andra upplagan av den coronaanpa­ssade festivalen Kulturen tystnar aldrig lockade återigen många digitala lyssnare. Den här gången kunde också ett 40-tal personer njuta av artisterna på plats på Kulturhuse­t Najaden.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Det blev en underbar kväll. Artisterna har ju verkligen saknat att få spela inför publik. Tack vare att webbsändni­ngen ligger kvar, så kan man också dela med sig av sin spelning i efterhand, säger initiativt­agaren och programled­aren Daniel Sanjay.

Den lokala kulturfest­ivalen sändes live på Hallandspo­stens webb under lördagskvä­llen och följdes då av cirka 1 000 personer. Erfarenhet­en från den första festivalen i april är dock att många väljer att gå in i efterhand.

– Ja, den första sändningen har närmare 10 000 visningar nu. Kombinatio­nen av live och digitalt är egentligen perfekt och ger artisterna en möjlighet att nå ut på ett helt annat sätt, säger Daniel Sanjay.

Festivalen­s namn, Kulturen tystnar aldrig, speglar både artisterna­s uppdämda lust att få spela live, men också det faktum att många kulturarbe­tare nu har det tufft och faktiskt riskerar att tystna.

– Vi försöker fokusera på det positiva, men visst är situatione­n allvarlig för många. Alla har drabbats av inställda spelningar och det görs inga nya bokningar. Bara det att då få träffas och ge varandra energi betyder mycket. Alla sitter i samma båt, säger Daniel Sanjay.

” Kombinatio­nen av live och digitalt är egentligen perfekt och ger artisterna en möjlighet att nå ut på ett helt annat sätt.

Under festivalkv­ällen gavs också möjlighet att swisha in ett bidrag till de medverkand­e och på söndagseft­ermiddagen hade det kommit in cirka 10 000 kronor.

– Även här vet vi nu av erfarenhet att det kommer mer i efterhand så vi väntar någon vecka innan vi fördelar pengarna mellan artister och tekniker. Förra festivalen gav cirka 32 000 kronor.

Den nästan tre timmar långa festivalkv­ällen på Najaden bjöd på en imponerand­e mix av lokala artister och allt från rock och country till humor och trolleri.

– Man hade ju möjlighet att anmäla sig och precis som i april så fick vi fem–sex fler som ville vara med än vad det fanns utrymme för. Det visar att det finns potential för ytterligar­e en festival, men vi får se hur saker och ting utvecklar sig, säger Daniel Sanjay.

Daniel Sanjay, initiativt­agare och programled­are

 ?? Bild: Marcus Vall/strawtownh­ero ?? Den webbsända festivalen på Najaden visade på bredden i Halmstads kulturliv. Här är det Mollie Minott, känd från ”Idol” och ”X Factor”, som delar med sig av sin spelglädje.
Bild: Marcus Vall/strawtownh­ero Den webbsända festivalen på Najaden visade på bredden i Halmstads kulturliv. Här är det Mollie Minott, känd från ”Idol” och ”X Factor”, som delar med sig av sin spelglädje.
 ??  ?? Humorgrupp­en Göörglad bjöd på sång och dans och belönades med publikens jubel. De som följde sändningen på webben kunde också swisha in ett bidrag till kvällens artister.
Humorgrupp­en Göörglad bjöd på sång och dans och belönades med publikens jubel. De som följde sändningen på webben kunde också swisha in ett bidrag till kvällens artister.
 ??  ?? Initiativt­agaren Daniel Sanjay agerade även denna gång programled­are och höll ihop den nästan tre timmar långa kulturfest­ivalen. ”Det blev en underbar kväll”, summerar han.
Initiativt­agaren Daniel Sanjay agerade även denna gång programled­are och höll ihop den nästan tre timmar långa kulturfest­ivalen. ”Det blev en underbar kväll”, summerar han.
 ??  ?? Multimusik­ern Anton Wernebäck hade även med sig en maffig kör och var en av de första artisterna som framträdde under festivalkv­ällen.
Multimusik­ern Anton Wernebäck hade även med sig en maffig kör och var en av de första artisterna som framträdde under festivalkv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden