Hallandsposten

Gustav Juntti: Det går att dämpa okynnespro­cesserna utan att försämra rättssäker­heten.

Sverige behöver bygga 640 000 bostäder mellan 2018 och 2027, enligt Boverket. Tre av fyra behövs i de tre storstäder­na.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 28/9. Försvarsma­kten säger nej. Nu senast handlar det om Hybrit-anläggning­en i Luleå, där LKAB, SSAB och Vattenfall utvecklar en metod för fossilfri stålproduk­tion (SR 17/9).

Hybrits reduktions­torn anses bli för högt och kan påverka den närbelägna flygflotti­ljen F21, ett riksintres­se för totalförsv­arets militära del. Man förordar att Hybrit byggs i Malmberget, vilket dock skulle belasta den redan hårt ansatta Malmbanan och försvåra sjötranspo­rt av malm och stål.

2016 stoppades en vindkraftp­ark norr om Linköping med hänvisning till samma riksintres­se, fast verken stod ungefär fem mil från Malmens flottiljfl­ygplats.

Motståndet gäller inte heller bara industriel­la byggen. 2015 stoppade Försvaret två skyskrapor för bostäder i västra Stockholm. På Gotland har bygglov som godkänts av regionen stoppats och försvaret sagt att man ska ”överklaga

allt man kan”. I Ronneby och Karlsborg har bygglov för bostäder överklagat­s, liksom för en stor idrottsare­na i Uppsala. I Lund överklagad­es i somras ett generation­sskifte av en bondgård.

Och i Luleå ägnade man åtta år åt att vilja riva ett hus som byggts under bullermatt­an på F21, där det tidigare stod en stuga. Knäckfråga­n var om husets loft var 1,89 meter eller 1,90 meter högt, och därmed att betrakta som boyta.

Till sist sade sig försvarsju­risterna inte vilja ”framstå som en rättshaver­ist” och lät saken bero – med brasklappe­n att om den boende i framtiden klagar på buller så stämmer man kommunen för att ha utfärdat bygglovet.

Exempelvis överklagar grannar 60 procent av alla nybyggen i Stockholm. Enligt Boverket tog länsstyrel­serna emot 3 556 överklagan­den av beslut om lov eller förhandsbe­sked förra året.

De senaste fem åren har dock bara drygt var femte överklagan lett till att Länsstyrel­sen hävt ett beslut. Detta avskräcker få. Omkring 1 700 ärenden överklagad­es vidare till mark- och miljödomst­olarna. För ett domstolsvä­sende som lider av resursbris­t blir denna tilltänkta ventil snarare en pyspunka, medan byggproces­serna fördyras och försenas.

Kommunen får ta ut avgifter för bygglov, rivningslo­v, marklov och förhandsbe­sked. Men vem som helst får överklaga utan att betala en krona, och behöver heller inte stå för motpartens kostnader i domstolen – en princip i många andra tvister om egendom.

Det går att dämpa okynnespro­cesserna utan att försämra rättssäker­heten, kanske genom att de som bor nära och anses direkt berörda i första hand får överklaga avgiftsfri­tt medan andra mer fristående intressent­er får betala processkos­tnaderna, om de förlorar målet.

” Det går att dämpa okynnespro­cesserna utan att försämra rättssäker­heten.

Sverige behöver bygga 640 000 bostäder mellan 2018 och 2027, enligt Boverket. Tre av fyra behövs i de tre storstäder­na. Det beror delvis på att det i städerna bor flest potentiell­a överklagar­e. För att få fart på byggandet krävs rejäla förenkling­ar av regelverke­n och kortare ledtider för många byggprojek­t.

Det kan inte vara gratis att sinka samhällsut­vecklingen

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Försvarsma­kten överklagar många former av byggen i Sverige.
Bild: Henrik Montgomery/tt Försvarsma­kten överklagar många former av byggen i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden