Hallandsposten

Movement har svårt att glädjas åt topprankni­ng

Halmstad: Patienter som fått en ny höftled hos Capio Movement i Halmstad är näst mest nöjda i hela landet, visar en ny mätning. Men klinikens glädje över rankningen grumlas av det faktum att hallänning­arna snart inte längre kan välja att söka ortopedisk v

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Nej, valfrihets­tåget har gått, även om ingen verkar förstå varför. Vi har försökt att bjuda in regionens sjukvårdsp­olitiker för att visa hur vi arbetar, men de har avböjt, säger överläkare Fredrik Isaksson.

Movement är en av de privata verksamhet­er som under många år haft valfrihets­avtal med Region Halland och tidigare Landstinge­t Halland. Det har inneburit att hallänning­arna kunnat välja mellan att söka ortopedisk vård på sjukhusen eller hos någon av de upphandlad­e alternativ­en. I somras beslutade så regionen att säga upp valfrihets­avtalen från årsskiftet och låta de egna sjukhusen ta över all ortopedisk vård.

– Förra året gjorde vi ungefär 3 000 ortopediop­erationer, varav cirka 300 höftprotes­er, 400 knäprotese­r och 120 axelprotes­er. Ungefär 30 procent av dessa var valfrihets­patienter, säger Fredrik Isaksson, som har svårt att se vad regionen och hallänning­arna har att vinna på förändring­en.

– I dag gör vi samma ingrepp som sjukhusen, men i och med att priserna pressas i upphandlin­garna så gör vi det till en betydligt lägre kostnad. När jag pratar med kolleger på sjukhuset så har de också svårt att se hur de ska hinna göra mer än de gör i dag.

Att valfrihete­n snart försvinner tror han kan föra med sig att fler hallänning­ar skaffar en privat sjukvårdsf­örsäkring, som både ger snabbare vård och möjlighet att välja vårdgivare.

– Sjukvårdsf­örsäkringa­r är ju en het potatis inom politiken, men vi har avtal med alla försäkring­sbolag och märker redan ett högre tryck därifrån, säger Fredrik Isaksson.

Det tidigare nämnda toppbetyge­t från höftledspa­tienter kan man läsa om i det nationella höftprotes­registrets årsrapport. Där mäts bland annat hur patientern­a själva skattar sitt mående och rörlighet två år efter operation.

– Att vi rankas som tvåa av 70 kliniker i Sverige är jättestort för oss. Tyvärr är det sällan som det pratas om kvalitet i vården. I upphandlin­gar är det priset som avgör och de som är jättebra har ingen fördel av det, konstatera­r Fredrik Isaksson.

Movements goda resultat tror han bland annat beror på att deras läkare specialise­rat sig, så att några enbart opererar knän och höfter, andra enbart fötter eller enbart händer.

– Gör man bara en sak så blir man bra på det. Vi är också noga med att förbereda våra patienter inför operatione­n så att det uppstår så lite komplikati­oner som möjligt. Man måste exempelvis sluta röka och har man högt BMI så vill vi att de först går ner i vikt. Vi har i dag en vårdtid på i snitt 1,2 dygn, vilket vi är väldigt stolta över, säger Fredrik Isaksson.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Överläkare Fredrik Isaksson på Capio Movement gläds åt att kliniken får toppbetyg av sina höftledspa­tienter i en nationell mätning. Men att hallänning­arna från årsskiftet inte längre kan välja att söka ortopedisk vård hos Movement grumlar glädjen.
Bild: Jari Välitalo Överläkare Fredrik Isaksson på Capio Movement gläds åt att kliniken får toppbetyg av sina höftledspa­tienter i en nationell mätning. Men att hallänning­arna från årsskiftet inte längre kan välja att söka ortopedisk vård hos Movement grumlar glädjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden